Ekklesiologi er læren om den kristne kirken og en del av den kristne dogmatikken (troslæren), som omhandler kirkens vesen og virkelighet. «Kirken» er her både ment lokalt (menighet) og globalt (alle kirkesamfunn i hele verden).

Faktaboks

Uttale
ekklesiologˈi
Etymologi
av gresk: ekklesia (‘kirke’) og -logi

Til tross for at det finnes forskjellige kirkesamfunn, er det allikevel et grunnleggende kjennetegn ved kirken at den er én, slik det uttrykkes i Den nikenske trosbekjennelse. I henhold til kristendommen hører alle kristne sammen og er ett i troen på Kristus, på tvers av forskjeller. I trosbekjennelsen betegnes kirken som hellig, det vil si at den tilhører Gud, og samtidig som allmenn, i betydningen at den er åpen for alle som ønsker å tilhøre Guds folk.

Etter luthersk forståelse er det samlingen om evangeliet og sakramentene som definerer kirken. Den norske kirke definerer seg som en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg