UNESCOs hovedkvarter i Paris
Arkitekt Marcel Breuers hovedverk er, i samarbeid med Pier Luigi Nervi og Bernard Louis Zehrfuss, UNESCO-bygget i Paris (1953–1958).
UNESCOs hovedkvarter i Paris
Av /Shutterstock.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) er FNs organisasjon for undervisning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Organisasjonen ble opprettet i 1945.

Faktaboks

Uttale
– edjukˈeiʃənəl saiəntˈifik ænd kˈʌltʃərəl å:gənaizˈeiʃn

UNESCO har 193 medlemsland og 11 assosierte medlemmer (2022), hovedkontor i Paris, og nasjonalkommisjoner i de enkelte land.

Mål og virksomhet

UNESCOs hovedmål er å bidra til fred og sikkerhet ved å fremme internasjonalt samarbeid gjennom undervisning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

UNESCOs hovedprioriteringer er å bidra til fred, reduksjon av fattigdom, bærekraftig utvikling og interkulturell dialog. Organisasjonen arbeider aktivt for å nå flere av FNs tusenårsmål, fremfor alt for å:

  • halvere andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom
  • oppnå grunnutdanning for alle
  • fjerne kjønnsforskjeller i skolen
  • hjelpe land med å gjennomføre nasjonale strategier for bærekraftig utvikling
  • fremme ytringsfrihet

UNESCO har også utarbeidet en Liste over verdens kultur- og naturarv. Listen ble opprettet gjennom Konvensjonen for vern av verdens kultur- og naturarv (World Heritage Convention) fra 1972.

Historikk

Mens virksomheten i begynnelsen vesentlig konsentrerte seg om internasjonalt intellektuelt samarbeid, for eksempel ved konferanser og utveksling av informasjon, gikk UNESCO senere over til å prioritere virksomhet som fremmer økonomisk og sosial fremgang i utviklingsland, blant annet bekjempelse av analfabetisme og krav om fri tilgang på informasjon. Den store økningen av medlemstallet i 1960-årene bidro til denne utviklingen, som har ført til en betydelig utvidelse av UNESCOs arbeidsprogram og budsjett.

Misnøye med UNESCOs påståtte ineffektivitet og med det som ble hevdet var organisasjonens «anti-vestlige holdning» førte til at blant andre USA meldte seg ut i 1984 og Storbritannia i 1985. Storbritannia gjenopptok sitt medlemskap 1997 og USA 2003. USA har i 2011 igjen meldt seg ut, i protest mot at UNESCO har godkjent Palestina som medlem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg