sikkerhet

Sikkerhet kan defineres som en tilstand; fravær av uønskede hendelser eller frihet fra fare og frykt. Denne tilstanden er imidlertid ikke statisk, men påvirkes av endringer i faktorer som trussel og farer, sårbarhet og verdi.

Faktaboks

Etymologi

fra middelnedertysk seker, fra latin securus 'uten bekymring'

Ordet brukes også om tiltakene som benyttes for å oppnå denne tilstanden, samt for virksomheter eller enheter som utfører denne typen tjenester internt i egen virksomhet eller for eksterne kunder. Tiltakene kan deles opp i tre kategorier; teknologiske, organisatoriske og menneskelige. Tiltakene kan videre deles opp i forebyggende- og skadereduserende tiltak.

Finn Erik Vinje beskriver også ordet sikkerhet som et hypernym (overbegrep) for ordene sikring og trygghet; som er en oversettelse av de engelske ordene security og safety. Forskjellen mellom tiltak innenfor kategoriene sikring og trygghet er at formålet med sikringstiltak er å beskytte verdier (liv og helse, gjenstander, penger, omdømme, operativ evne, med mer) mot en trusselaktør som, gjennom en aktiv handling, forsøker å overta, endre eller ødelegge disse verdiene. Formålet med trygghetstiltak er å beskytte de samme verdiene mot ulykker og uhell som kan utløses av blant annet feil og mangler, samt naturlige forhold.

Sikkerhet er også en av fire strategier for å håndtere ren risiko. Se også sikkerhetsrådgivning.

Litteratur

  • Vinje, Finn-Erik (2006). Sikkerhet – Safety/Security – En begrepsutredning, i Norsk offentlig utredning 2006:6 Når sikkerheten er viktigst. Oslo: Statens forvaltningstjeneste.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg