Sikkerhet kan defineres som en tilstand; fravær av uønskede hendelser eller frihet fra fare og frykt. Denne tilstanden er imidlertid ikke statisk, men påvirkes av endringer i faktorer som trussel og farer, sårbarhet og verdi.

Ordet brukes også om tiltakene som benyttes for å oppnå denne tilstanden, samt for virksomheter eller enheter som utfører denne typen tjenester internt i egen virksomhet eller for eksterne kunder. Tiltakene kan deles opp i tre kategorier; teknologiske, organisatoriske og menneskelige. Tiltakene kan videre deles opp i forebyggende- og skadereduserende tiltak.

Finn Erik Vinje beskriver også ordet sikkerhet som et hypernym (overbegrep) for ordene sikring og trygghet; som er en oversettelse av de engelske ordene security og safety. Forskjellen mellom tiltak innenfor kategoriene sikring og trygghet er at formålet med sikringstiltak er å beskytte verdier (liv og helse, gjenstander, penger, omdømme, operativ evne, med mer) mot en trusselaktør som, gjennom en aktiv handling, forsøker å overta, endre eller ødelegge disse verdiene. Formålet med trygghetstiltak er å beskytte de samme verdiene mot ulykker og uhell som kan utløses av blant annet feil og mangler, samt naturlige forhold.

Sikkerhet er også en av fire strategier for å håndtere ren risiko. Se også sikkerhetsrådgivning.

  • Vinje, Finn-Erik (2006). Sikkerhet – Safety/Security – En begrepsutredning, i Norsk offentlig utredning 2006:6 Når sikkerheten er viktigst. Oslo: Statens forvaltningstjeneste.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.