Mostertinget er et tingmøte som ble avholdt ved Moster kirke i Bømlo i Sunnhordland en gang i 1020-årene, muligens i 1024. Mostertinget regnes som innføringen av kristendommen i Norge.

Faktaboks

Også kjent som

Mostratinget

I samråd med bøndene på tinget fikk kong Olav Haraldsson og biskop Grimkell her utarbeidet kristne rettsbestemmelser for hele riket. Med dette tingvedtaket, senere lovtatt på lagtingene, ble kristendommen etter vanlig oppfatning innført som riksreligion i Norge. Mostertinget er ikke nevnt i sagaene, men nevnes i de eldste norske lovene, Gulatingsloven og Frostatingsloven.

Det er dessuten muligens Mostertinget det refereres til i runeinnskriftenKulisteinen fra Kuliøya på Nordmøre. Innskriften her er tolket som at kristendommen hadde vært «tolv vintre» i Norge. Rester etter en trebrolegning like ved er dendrokronologisk datert til 1034. Sammenhengen mellom runesteinen og trebrolegningen er usikker, men om disse er samtidige, passer dateringen med et større ting tidlig i 1020-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg