zenkerella

Artikkelstart

Zenkerella er en art i ordenen gnagere. Zenkerellaen er den eneste arten i sin familie, Zenkerella-familien.

Faktaboks

Også kjent som

Zenkerella insignis

Arten ble tidligere plassert i familien tornhaleekorn, men nye genetiske studier har vist at den skilte seg fra disse for så lang tid siden, hele 49 millioner år, at den måtte plasseres i sin egen familie. Den omtales som et «levende fossil».

Beskrivelse

Zenkerellaer har kroppslengder mellom 18 og 23 cm, halelengder på 15–17 cm og vekt 180–220 g. Den har ganske store, svarte øyne og rundt hode. Pelsfargen er skifergrå over det meste av kroppen, med litt rødbrunt på framfot, knær og kinn. Pelsen er ganske tykk. Halen er svart og buskete, innerst på undersiden er den naken med store skjell (derav navnet «skjell-hale»). Man tror at disse skjellene gir feste når dyret «henger» med hodet opp på trestammer.

Levevis

Zenkerellaen har ikke svevehud i det hele tatt, i motsetning til tornhaleekorn. Den er funnet i tropisk regnskog og løvskog, altså i både fuktige og tørre skoger. Zenkerellaen er antakelig nattaktiv og lever av planteføde. Siden den mangler svevehud er det mulig den oftere går ned på bakken enn tornhaleekorn. Dens levevis er forøvrig helt ukjent.

Utbredelse og status

Arten går under ulike navn på engelsk; scaly-tailed zenkerella, the Cameroon scaly-tail, the Cameroon anomalure, flightless anomalure og flightless scaly-tail. Den er hittil funnet i det midtre, vestre hjørnet av Afrika: Kamerun, Ekvatorial-Guinea, Den sentralafrikanske republikk og Kongo.

IUCNs rødliste er den klassifisert som livskrafti (LC), selv om den egentlig kun er funnet noen få steder og bestandsstørrelsen er helt ukjent. Muligens er den svært sjelden.

Systematikk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg