Politisk korrekt er uttrykk som i dag brukes, hovedsakelig i nedsettende betydning, om ulike forsøk på å endre uttrykksformer eller sensurere ytringer som enkelte kan oppleve som støtende eller diskriminerende. Den nåværende betydningen av uttrykket fikk sin utbredelse først i USA i årene rundt 1990, og deretter i Vest-Europa og ellers i verden.

I Norge er uttrykket også brukt i nedsettende betydning om personer som gjennomgående fremmer lite kontroversielle synspunkter, eller som ukritisk videreformidler offentlig godkjente tale- og tenkemåter.

Det var særlig etter debatten som fulgte utgivelsen av Allan Blooms bok The Closing of the American Mind fra 1987, at begrepet ble utbredt i amerikansk samfunnsdebatt. I boken hevder Bloom at høyere utdanning i USA i etterkrigstiden har blitt preget av en form for kulturrelativisme og en overdreven åpenhet overfor andre kulturer, noe som i følge Bloom har gjort kritisk tenkning omkring både egen og andres kultur vanskelig eller umulig.

Etter debatten om Blooms bok ble «politisk korrekthet» særlig brukt  for å beskrive forsøk på tabuisering av ord, bilder eller tenkemåter som potensielt kunne komme til å støte enkeltpersoner eller grupper. I enkelte sammenhenger ble også klassiske verk innen litteratur og film stemplet som potensielt støtende, og forsøkt fjernet fra pensum i skoleverket og ved universitetene. Ved å uttrykke seg politisk korrekt – og ved å unngå politisk ukorrekte uttrykksmåter – skulle man forhindre og forebygge diskriminering av blant annet kvinner, etniske eller religiøse minoriteter, homofile og utviklingshemmede.

Kritikere av politisk korrekthet har i den senere tid begynt å bruke betegnelsen for å  beskrive det de ser som trusler mot ytringsfriheten, og til dels som et uttrykk for en falsk eller misforstått radikalisme, etter mønster av analysen i Blooms bok. Enkelte kritikere har også gjort et poeng av å være politisk ukorrekte i sin måte å uttrykke seg på, for eksempel ved å bruke eldre og ofte nedsettende betegnelser på minoriteter, nettopp for å provosere fram en reaksjon fra meningsmotstandere.

  • Bloom, Allan. The Closing of the American Mind: How Higher Education has Failed Democracy and Impoverished the Souls of Today's Students. New York: Simon & Schuster, 1987.
  • Paul Berman (red.). Debating P. C.: The Controversy over Political Correctness on College Campuses. New York: Dell, 1992.
  • Randall Kennedy. Nigger: The Strange Career of a Troublesome Word. New York: Pantheon Books, 2002.
  • Jonathan Zimmerman. Campus Politics: What Everyone Needs to Know. Oxford: Oxford University Press, 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.