politisk korrekt

Politisk korrekt er et uttrykk som i dag brukes, hovedsakelig i nedsettende betydning, om ulike forsøk på å endre uttrykksformer eller sensurere ytringer som enkelte kan oppleve som støtende eller diskriminerende. Den nåværende betydningen av uttrykket fikk sin utbredelse først i USA i årene rundt 1990 og deretter i Vest-Europa og ellers i verden.

Faktaboks

Etymologi
Fra engelsk politically correct, political correctness

I Norge er uttrykket også brukt i nedsettende betydning om personer som gjennomgående fremmer lite kontroversielle synspunkter, eller som ukritisk videreformidler offentlig godkjente tale- og tenkemåter.

Historikk

Det var særlig etter debatten som fulgte utgivelsen av Allan Blooms bok The Closing of the American Mind fra 1987, at begrepet ble utbredt i amerikansk samfunnsdebatt. I boken hevder Bloom at høyere utdanning i USA i etterkrigstiden har blitt preget av en form for kulturrelativisme og en overdreven åpenhet overfor andre kulturer, noe som i følge Bloom har gjort kritisk tenkning omkring både egen og andres kultur vanskelig eller umulig.

Etter debatten om Blooms bok ble «politisk korrekthet» særlig brukt for å beskrive forsøk på tabuisering av ord, bilder eller tenkemåter som potensielt kunne komme til å støte enkeltpersoner eller grupper. I enkelte sammenhenger ble også klassiske verk innen litteratur og film stemplet som potensielt støtende og forsøkt fjernet fra pensum i skoleverket og ved universitetene. Ved å uttrykke seg politisk korrekt – og ved å unngå politisk ukorrekte uttrykksmåter – skulle man forhindre og forebygge diskriminering av blant annet kvinner, etniske eller religiøse minoriteter, homofile og utviklingshemmede.

Kritikere av politisk korrekthet har i den senere tid begynt å bruke betegnelsen for å beskrive det de ser som trusler mot ytringsfriheten, og til dels som et uttrykk for en falsk eller misforstått radikalisme, etter mønster av analysen i Blooms bok. Enkelte kritikere har også gjort et poeng av å være politisk ukorrekte i sin måte å uttrykke seg på, for eksempel ved å bruke eldre og ofte nedsettende betegnelser på minoriteter, nettopp for å provosere fram en reaksjon fra meningsmotstandere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bloom, Allan. The Closing of the American Mind: How Higher Education has Failed Democracy and Impoverished the Souls of Today's Students. New York: Simon & Schuster, 1987.
  • Paul Berman (red.).Debating P. C.: The Controversy over Political Correctness on College Campuses. New York: Dell, 1992.
  • Randall Kennedy. Nigger: The Strange Career of a Troublesome Word. New York: Pantheon Books, 2002.
  • Jonathan Zimmerman. Campus Politics: What Everyone Needs to Know. Oxford: Oxford University Press, 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg