Veganer, i ernæringsmessig forstand en person som kun spiser plantekost. En veganer vil ikke ha noen form for matvarer av animalsk opprinnelse som en del av sin diett. Dette inkluderer blant annet fisk, skalldyr, egg, melk, honning og produkter der disse inngår. I tillegg til et vegansk kosthold vil som regel veganere avvise bruk av animalske produkter i en mer vid forstand, for eksempel ved å unngå bruk av skinn, pels, ull, silke, dun og andre produkter laget med ingredienser fra dyr. Veganske dietter regnes ofte som av en mer restriktiv type vegetarianisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. august 2014 skrev Kim Herøy

Vet dere hvor mange veganere det er i Norge, eventuelt, hvordan blir en slik måling gjort?

13. november 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Kim. Beklager lovlig sent svar, men spørsmålet du stilte er virkelig svært komplisert, viste det seg. Det viser seg at det ikke finnes gode tall på antall veganere i Norge, fordi det dreier seg om svært få, og fordi det er variasjon internt i hva folk mener kreves for å kvalifisere som veganer.

Det siste er også tilfellet hva gjelder vegetarianere, forøvrig, da det finnes svært mye variasjon i forbruksmønster og holdninger blant folk som regner seg for å være vegetarianere. Unni Kjærnes på SIFO, som har mye erfaring på forskning på området, sier derfor at de beste tallene oppdrives ved å spørre om hvor mange som sjelden eller aldri spiser kjøtt, eller ikke har spist kjøtt den siste tiden (siste uka, siste to ukene, siste 2 måneder osv.).

I en rapporten "Consumption, Distribution and Production of
farm animal Welfare" (2008) skriver Kjærnes og kollegaer om undersøkelser de har gjort på dette i åtte europeiske land: http://www.cardiff.ac.uk/cplan/sites/default/files/WQReport-7_0.pdf

Her finner de at andelen av befolkningen som sjelden eller aldri spiser kjøtt ligger på mellom 2 og 5% i de fleste landene (Storbritannia ligger høyere, på omtrent 8%) de undersøker, Norge inkludert. I en e-post skriver hun at antallet som kan regnes som vegetarianere iht til en inkluderende forståelse kan ligge på mellom 1 og 2% i Norge, med disse tallene er ikke helt nye.

Alt godt fra Georg

14. november 2014 skrev Kim Herøy

Hei Georg og tusen takk for tilbakemelding,

Skjønner godt at folk har forskjellige definisjoner på veganisme. Jeg er veganer selv og i utgangspunktet så ser jeg ikke på veganisme som en form for kosthold, men en filosofi og levemåte. Som et resultat av filosofien så betyr det at jeg lar være å spise produkter laget eller som kommer fra dyr. Her er min definisjon:

"Veganisme betegner en filosofi og en levemåte som søker å ekskludere — så langt det er mulig og praktisk — alle former for utnytting av dyr for mat, klær eller andre formål; og som derved fremmer utviklingen og bruken av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet. For dietten sin del betyr det å gå bort ifra alle produkter som er lagd helt eller delvis av dyr".

Siden det er så veldig mange forskjellige grunner til at folk blir veganer så er det kanskje ikke så rart at det er så mange definisjoner på det.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.