D/S Kristianiafjord i Stavanger
Utvandrerskipene forbindes i størst grad med amerikabåtene, som fraktet mennesker som av ulike grunner ville etablere seg i Den nye verden. I 1910 ble Den norske Amerikalinje grunnlagt. Bildet viser amerikabåten D/S Kristianiafjord.
Av .

Utvandrerskip er det tradisjonelle uttrykket for skip som fraktet europeere ut fra kontinentet på 1800- og 1900-tallet. I mange tilfeller er utvandrerskip synonymt med amerikabåt.

Faktaboks

Også kjent som

emigrantskip

Begrepet utvandrer er i europeisk historiefortelling migranter som forlot sitt hjemsted, for å etablere seg på nytt et annet sted. Dette kan omhandle vikingenes landnåm i middelalderen, portugisernes ekspansjon mot Syd-Amerika på 1500-tallet, eller pilegrimenes Mayflower på 1600-tallet.

Utvandrerskipene forbindes i størst grad med amerikabåtene, som fraktet mennesker som av ulike grunner ville etablere seg i Den nye verden. Dette kunne være hele familier i søken etter bedre økonomi, politiske og religiøse flyktninger, eller rene landstrykere.

I tillegg er utvandrerskipet knyttet til store, ombygde, skip som fraktet flyktninger fra europeiske havner til Australia i årene etter andre verdenskrig.

Dagens oversjøiske migranter er forbundet med flyktninger over Middelhavet til Europa, eller i Det indiske hav, slik som Tampa-saken. Dette kalles gjerne for flyktningbåter eller båtflyktninger. Denne formen for utvandrerfart bærer preg av å være mindre organisert, og fartøyene er betydelig mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg