Utlendingspass er et pass som kan gis til en utlending som fyller visse vilkår. Reglene står i utlendingsloven § 64.

For å få utlendingspass må man ha oppholdstillatelse i Norge på grunnlag av søknad om asyl, men uten at man faktisk oppfyller vilkårene for asyl etter utlendingsloven § 28. Dersom man oppfyller disse vilkårene, kan man ha rett til reisebevis for flyktninger.

Man må også sannsynliggjøre sin identitet. I ID-rundskrivet står det nærmere regler for når identiteten er sannsynliggjort.

Vilkår

Det er flere vilkår for å få utlendingspass:

  • Personen må ha fått innvilget oppholdstillatelse i Norge på grunnlag av søknad om asyl, men uten at personen oppfyller vilkårene for asyl etter utlendingsloven § 28. Utlendingen får da oppholdstillatelse på annet grunnlag, som regel på humanitært grunnlag.
  • Oppholdstillatelsen må kunne fornyes, og den må eventuelt også danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse.
  • Det kan ikke være tvil om identiteten til utlendingen. Hva som menes med «tvil om identiteten» er at man ikke anser identiteten sannsynliggjort.
  • Pass eller andre reisedokumenter som utlendingen besitter, må leveres inn.

ID-rundskrivet

Nærmere retningslinjer for hva som kreves for å sannsynliggjøre identiteten har vi i ID-rundskrivet punkt 8. Der fremgår det også at utlendingspass i realiteten i mange sammenhenger fungerer som identitetsdokumenter på lik linje med førerkort og bankkort i Norge og i mange andre land. Gyldighetstiden settes som regel lik gyldigheten av utlendingens oppholdstillatelse, men ikke lenger enn tre år.

Reisebevis og utlendingspass kan unntaksvis innvilges selv om identiteten ikke er sannsynliggjort i helt spesielle tilfeller – eksempelvis når det foreligger sterke velferdsgrunner for å foreta en enkeltstående reise for eksempel til en nærståendes begravelse i hjemlandet. Det skal da anmerkes i reisedokumentet at det kun er gyldig for en enkeltreise til det landet vedkommende skal besøke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg