reisebevis for flyktninger

Artikkelstart

Reisebevis for flyktninger er et et dokument som utstedes til utlendinger som har fått asyl (beskyttelse) i Norge. Det tjener som dokumentasjon på identiteten til flyktningen på utenlandsreise på samme måte som pass og utlendingspass. Det kan kun benyttes i de landene som godkjenner det, men ikke ved reiser til flyktningens hjemland. Reisebeviset for flyktninger er mørkegrønt, til forskjell fra det ordinære norske passet som er rødt og det oransje nødpasset.

Etter utlendingsloven § 64 første ledd har en utlending som får asyl i Norge (oppholdstillatelse etter utl. § 28) rett til etter søknad å få utstedt reisebevis for flyktninger.

Vilkår

Vilkårene for å få utstedt reisebevis er at eventuelle pass eller andre reisedokumenter som utlendingen måtte besitte blir innlevert. Videre kan det ikke innvilges reisebevis dersom det er tvil om identiteten til utlendingen, jf. utlendingsforskriften §§ 12-1 første ledd bokstav b) og 12-5 femte ledd. Hva som menes med «tvil om identiteten» er at man ikke anser identiteten sannsynliggjort.

Det er også vilkår om at man må inneha en tillatelse som kan fornyes og at den eventuelt også danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg