Ugressmelde er en slekt av planter i amarantfamilien. Kjente melder i Norge er meldestokk, stolt henrik, bærmelde, frømelde, hjertemelde, jordbærmelde og rødmelde.

Faktaboks

Også kjent som
ugressmelde
Vitenskapelig navn
Chenopodium
Beskrevet av
Carl von Linné

I vid betydning brukes melde som navn på de fleste artene i underfamilien melder.

Beskrivelse

Ugressmelder er planter med ørsmå, tokjønnede blomster og uanselig grønt blomsterdekke. Det er flest av ettårige arter med skruestilte blad som er snaue, med kjertelhår eller kuleformede melhår.

Blomstene sitter i toppstilte knipper eller nøster, eller i bladhjørnene. Frukten er en mørk nøtt, gjemt i et hylster.

Utbredelse

Man regner at slekten inneholder mellom 100 og 150 arter. De fleste av de cirka 30 artene som er funnet i Norge, er kommet inn med ballast, urent gressfrø, med innført saueull eller på annen måte.

Bruk

Meldefrø inneholder generelt mye stivelse, til dels også olje. Det er vesentlig frø av meldestokk som finnes i de melder som siktes fra når korn renses. Slike melder ble i eldre tid brukt som dyrefôr. I Perus og Bolivias høyfjell dyrkes fra gammel tid quinoa, som har det latinske navnet Chenopodium quinoa og som kan males til mel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ugressmelde
Chenopodium
Artsdatabanken-ID
101388
GBIF-ID
3083823

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg