Chenopodium album

Chenopodium album, meldestokk. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Chenopodium album

Chenopodium album, meldestokk. Foto fra: Hørby Plantage v Hobro

Meldestokk er en ettårig art i amarantfamilien. Den blir 30–100 cm høy og er grågrønn med uanselige blomster. Grenene er tett dekket av melhår. Meldestokk er vanlig i hele landet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Chenopodium album
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utbredelse

I lavlandet er den det vanligste og mest brysomme sommerettårige ugresset i både åker og hage. Meldestokk liker sterkt gjødslet jord og gjør seg derfor særlig gjeldende der det dyrkes grønnsaker og rotvekster, men forekommer ellers hyppig i all åpen åker.

Spredning

Den har stor frøproduksjon, i gjennomsnitt 3000 frø per plante. Etter overvintring spirer frø som ligger i de øvre 5 centimeterne av jorden, vanligvis lett, mens frø som ligger for dypt til å spire, kan beholde spireevnen i årtier. Meldestokk er relativ lett å bekjempe med radrensing, hakking eller luking, og dessuten med utvalgte herbicider.

Historie i Norge

Funn av meldestokkfrø under utgravingen av Osebergskipet og fra et torvlag under en 4 meter tykk morene på Jæren, viser at meldestokk tidsmessig har en lang historie i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

meldestokk
Chenopodium album
Tidligere vitenskapelig navn
Chenopodium album viridescens L. s. str., Chenopodium album cymigerum (St. Amans) Moq., Chenopodium album viridescens W.D.J.Koch
Artsdatabanken-ID
101389
GBIF-ID
3083838

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg