Tvisteloven er en norsk lov som gir reglene om domstolenes behandling av sivile rettssaker. Tvistelovens regler får anvendelse for de fleste rettssaker som ikke er straffesaker.

Faktaboks

Fullt navn
lov om mekling og rettergang i sivile tvister
Kortnavn
tvisteloven
Forkortelse
tvl.
Trådt i kraft
01.01.2008
Lovdata-ID
NL/lov/2005-06-17-90

Tvisteloven inneholder regler om ulike former for prosess. De viktigste er småkravsprosess (i hovedsak for saker der tvistegjenstanden er 250 000 kroner), allmennprosess og gruppesøksmål, samt egne regler for overprøving av administrative tvangsvedtak (som tvungent psykisk helsevern og tvangsvedtak under barnevernet). Loven regulerer også behandlingen i forliksråd, tingrett, lagmannsrett og Høyesterett.

Tvisteloven erstattet i 2005 tvistemålsloven av 1915. Tvisteloven suppleres av domstolloven. Videre suppleres loven av særregler for ulike typer tvister i blant annet skjønnsprosessloven, skifteloven, konkursloven og tvangsfullbyrdelsesloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Daniel Morken Farstad

Hei,det står at tvl. "suppleres av domstolloven av 13. august 1913 nr. 5."Domstolloven er vel også fra 1915, eller har jeg oversett noe? mvh Daniel

svarte Christian Reusch

Takk for dette. Det var en skrivefeil som er rettet nå. Vh Christian Reusch

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg