Småkravsprosess er et uttrykk som betegner en egen prosessform for behandling av rettssaker om små verdier. Hvis tvistegjenstanden er lavere enn 250 000 kroner i verdi, skal retten behandle tvisten etter småkravsreglene, som er gitt i tvisteloven av 17. juni 2005 nummer 90 kapittel 10.

Småkravsprosessen legger opp til en enklere behandling enn allmennprosess, som er reglene for behandling av tvister om større verdier. De viktigste særtrekkene ved småkravsprosessen er at den legger opp til en meget enkel skriftlig saksforberedelse, hurtig berammelse av et rettsmøte for sluttbehandling av saken og sterk begrensning i hvor store sakskostnader den vinnende parten kan kreve dekket av motparten.

Småkravsprosessen er ment å senke domstolsterskelen og legge til rette for at også tvister om små krav bringes inn for retten. Regelen om begrensning av hvor store sakskostnader som kan kreves dekket av motparten, har blitt ansett som nødvendig for å begrense advokatarbeid med småkravssaker. Advokatutgiftene ville ellers fort kunne overstige tvistegjenstandens verdi. Og i så fall må det antas at personer, som har en berettiget sak, ville avstå fra å forfølge den rettslig av frykt for å bli sittende med et meget omfattende kostnadsansvar overfor motparten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg