Trosbevegelsen er en internasjonal kristen bevegelse som legger avgjørende vekt på bibelen som inspirasjon. Bevegelsen er typisk en karismatisk bevegelse.

I Norge består trosbevegelsen av en rekke lokale frittstående menigheter uten felles ledelse eller felles organer på nasjonalt nivå. Mange av disse har tilknytning til pinsebevegelsen, men ikke alle. Disse menighetene kalles trosmenighetene eller kristensentrene. Størst er Oslo Kristne Senter med omtrent 3000 medlemmer, og tidligere Levende Ord i Bergen, nå Credokirken, med omtrent 1200 medlemmer.

Trosmenighetene har hentet impulser og er blitt påvirket fra bevegelser og enkeltpersoner i Norge og utlandet, fremfor alt radikale deler av pinsebevegelsen og den karismatiske bevegelsen.

Bevegelsen ble grunnlagt av amerikaneren Kenneth Hagin. Koreaneren David Yonggi Cho, svensken Ulf Ekman og Aril Edvardsen har også betydd mye. Åge Åleskjær i Oslo Kristne Senter og tidligere Enevald Flåten i Levende Ord i Bergen har vært de fremste vervesentrene for trosbevegelsen i Norge. Den svenske sangartisten Carola Häggkvist har også hatt tilknytning til bevegelsen

Troslære

Ifølge trosbevegelsen er mennesket delt i ånd, sjel og legeme. Det gjenfødte menneskets ånd er syndfri, mens sjelen forvandles og fornyes ved bruk av Guds ord. Ved troen kan den kristne seire over onde åndsmakter (Satan og demoner), sykdom, fattigdom og andre konsekvenser av syndefallet. Videre hevdes det at alle kristne har rett til helbredelse og rett til økonomisk fremgang.

Særtrekk

Trosbevegelsen står for et baptistisk dåpssyn og døper bekjennende troende ved fullstendig neddykking i vann. Det praktiseres gjerne tungetale og demonutdrivelse. Helbredelse ved bønn og håndspåleggelse er et annet særtrekk ved de fleste menighetene innen bevegelsen. Mange praktiserer tiende, det vil si at den enkelte gir 10 % av sin inntekt til menigheten.

Trosbevegelsen er ofte også preget av en framgangs- eller herlighetskristendommen. Det vil si at Gud vil gi den sterkt troende framgang i livet og lykke i forretningslivet og med håp om materiell rikdom. Ved å gi gaver til menigheten mener man at både giver og mottaker blir velsignet av Gud. En del av budskapet er at åndelig og økonomisk suksess henger sammen.

Mange menigheter bruker aktivt TV for å formidle sitt budskap.

Lederskap

De fleste trosmenighetene ledes av en pastor som ofte har utpekt seg selv eller er valgt på livstid. Disse pastorene er gjerne sterkt profilerte. I tillegg kan de ha et råd av eldste som styrer i menigheten.

Trosbevegelsens Predikantforening i Norden ble stiftet i 1991 med Ulf Ekman som leder. Flere norske pastorer i trosbevegelsen er medlem her. Noen så på Ekman som leder for trosbevegelsen i Europa, men det finnes ingen formell struktur. I 2014 forlot Ekman Livets ord og har siden blitt katolikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg