Trosbevegelsen, internasjonal kristen bevegelse, representert i Norge ved den frikirkelige menighetsdannelsen «trosmenighetene», også kalt «kristensentrene». Trosmenighetene består av en rekke lokale frittstående menigheter uten felles ledelse eller felles organer på nasjonalt nivå. I Norge er det registrert 13 Kristne Senter. Størst er Oslo Kristne Senter (ca. 2500 medlemmer) og Levende Ord i Bergen (ca. 2000 medlemmer).

Trosmenighetene har hentet impulser og er blitt påvirket fra bevegelser og enkeltpersoner i Norge og utlandet, fremfor alt radikale deler av pinsebevegelsen og den karismatiske bevegelsen. Amerikaneren Kenneth Hagin, koreaneren Yonggi Cho, svensken Ulf Ekman og Aril Edvardsen har betydd mye. Åge Åleskjær i Oslo Kristne Senter og Enevald Flåten i Levende Ord i Bergen har vært de fremste vervesentrene for trosbevegelsen i Norge.

Ifølge trosbevegelsen er mennesket delt i ånd, sjel og legeme; det gjenfødte menneskets ånd er syndfri, mens sjelen forvandles og fornyes ved bruk av Guds ord. Ved troen kan den kristne seire over onde åndsmakter (Satan, demoner), sykdom, fattigdom og andre konsekvenser av syndefallet. Videre hevdes det at alle kristne har rett til helbredelse og rett til økonomisk fremgang. Trosbevegelsen står for et baptistisk dåpssyn og døper bekjennende troende.

De fleste trosmenigheter ledes av en pastor som ofte har utpekt seg selv eller er valgt på livstid. Trosbevegelsens Predikantforening i Norden ble stiftet i 1991 med Ulf Ekman som leder. Flere norske pastorer i trosbevegelsen er medlem her. Noen ser på Ekman som leder for trosbevegelsen i Europa, men det finnes ingen formell struktur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.