trosbevegelsen

Artikkelstart

Trosbevegelsen er en internasjonal kristen bevegelse. I Norge består trosbevegelsen av en rekke lokale frittstående menigheter uten felles ledelse eller felles organer på nasjonalt nivå. Disse kalles trosmenighetene eller kristensentrene. Størst er Oslo Kristne Senter med cirka 2500 medlemmer, og Levende Ord i Bergen med cirka 2000 medlemmer.

Trosmenighetene har hentet impulser og er blitt påvirket fra bevegelser og enkeltpersoner i Norge og utlandet, fremfor alt radikale deler av pinsebevegelsen og den karismatiske bevegelsen.

Amerikaneren Kenneth Hagin, koreaneren David Yonggi Cho, svensken Ulf Ekman og Aril Edvardsen har betydd mye. Åge Åleskjær i Oslo Kristne Senter og Enevald Flåten i Levende Ord i Bergen har vært de fremste vervesentrene for trosbevegelsen i Norge.

Troslære

Ifølge trosbevegelsen er mennesket delt i ånd, sjel og legeme; det gjenfødte menneskets ånd er syndfri, mens sjelen forvandles og fornyes ved bruk av Guds ord. Ved troen kan den kristne seire over onde åndsmakter (Satan og demoner), sykdom, fattigdom og andre konsekvenser av syndefallet. Videre hevdes det at alle kristne har rett til helbredelse og rett til økonomisk fremgang.

Trosbevegelsen står for et baptistisk dåpssyn og døper bekjennende troende.

Lederskap

De fleste trosmenighetene ledes av en pastor som ofte har utpekt seg selv eller er valgt på livstid. Trosbevegelsens Predikantforening i Norden ble stiftet i 1991 med Ulf Ekman som leder. Flere norske pastorer i trosbevegelsen er medlem her. Noen så på Ekman som leder for trosbevegelsen i Europa, men det finnes ingen formell struktur. I 2014 forlot Ekman Livets ord og har siden blitt katolikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg