Vannglass
Vanndamp som har kondensert til dråper på et glass.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Dugg
Dugg på gress en tidlig morgen.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Kondensasjon er overgang fra gass til væske og et resultat av avkjøling av luften. Kondensasjon er den motsatte prosessen av fordamping.

Beskrivelse

Kondensasjon krever at den relative fuktigheten er omkring 100 prosent. Det må dessuten være kondensasjonskjerner til stede, for eksempel ørsmå støv-, røyk- og saltpartikler.

Hvis luften avkjøles under konstant trykk, vil den etter hvert komme ned på en temperatur hvor metning oppstår. Denne temperaturen er kalt duggpunktstemperaturen, eller ganske enkelt duggpunktet.

Når fuktig luft avkjøles til under duggpunktstemperaturen får vi overmetning. Noe av vanndampen kondenserer til vanndråper på luftens kondensasjonskjerner.

En mikroskopisk dråpe kan vokse til synbar størrelse i løpet av et sekund.

Eksempel

Når temperaturen faller til duggpunktstemperaturen om natten avsettes vanndråpene som dugg på bakken. Hvis duggpunktstemperaturen er lavere enn 0 °C, får vi rim.

Dybdestoff

Overmetningen vil sannsynligvis bare sjeldent overstige 1 prosent, men dette ser ut til å være nok til at kondensasjonen er større enn fordampningen. Skydråpene kan variere i størrelse, men en diameter på 2 til 100μ ser ut til å være vanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg