Kondensasjon er overgang fra gass til væske og et resultat av avkjøling av luften. Kondensasjon er den motsatte prosessen av fordamping.

Kondensasjon krever at den relative fuktigheten er omkring 100 %. Det må dessuten være kondensasjonskjerner til stede, for eksempel ørsmå støv-, røyk- og saltpartikler.

Hvis luften avkjøles under konstant trykk, vil den etter hvert komme ned på en temperatur hvor metning oppstår. Denne temperaturen er kalt duggpunktstemperaturen, eller ganske enkelt duggpunktet.

Når fuktig luft avkjøles til under duggpunktstemperaturen får vi overmetning. Noe av vanndampen kondenserer til vanndråper på luftens kondensasjonskjerner.

En mikroskopisk dråpe kan vokse til synbar størrelse i løpet av et sekund.

Når temperaturen faller til duggpunktstemperaturen om natten avsettes vanndråpene som dugg på bakken. Hvis duggpunktstemperaturen er lavere enn 0 oC, får vi rim.

Overmetningen vil sannsynligvis bare sjeldent overstige 1 %, men dette ser ut til å være nok til at kondensasjonen er større enn fordampningen. Skydråpene kan variere i størrelse, men en diameter på 2 til 100μ ser ut til å være vanlig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.