vindskjær

Figuren viser et vindskjær hvor vindretningen endrer seg kraftig.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Vindskjær er når det forekommer stor forskjell i vindstyrke og/eller vindretning over en kort distanse.

Faktaboks

Etymologi
engelsk wind shear

Vi skiller mellom vertikalt og horisontalt vindskjær. Vertikalt vindskjær er når vindretningen og/eller vindstyrken endrer seg med høyden i atmosfæren. Horisontalt vindskjær er når vindretningen og/eller vindstyrken endrer seg horisontalt mellom to punkt på en gitt høyde i atmosfæren. Endring i vindstyrke refereres ofte til som hastighetsskjær.

Det er flere årsaker til vindskjær. En av de mest vanlige er vindskjær grunnet friksjon mot bakken. Vinden nærmest bakken vil bremses mer ned enn vinden høyere oppe, noe som fører til vertikalt hastighetsskjær. Jo mer kupert terrenget er, jo større blir friksjonen, og jo mer bremses vinden nærmest bakken.

Vindskjær kan også oppstå i forbindelse med tordenvær, i utkant av jetstrømmer og i fjellbølger. I kupert terreng finnes områder med vindskjær som er mer eller mindre faste ved gitte værsituasjoner.

Vindskjær nær bakken er farlig for fly fordi den relative farten mellom flyet og luftstrømmen kan svekkes og gi høydetap. Vindskjær er også ledsaget av betydelig turbulens og kan gi store kontrollproblemer for flyet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg