Svartskate i Akvariet i Bergen. Av /Bergensavisen. Begrenset gjenbruk

svartskate

Svartskaten i forgrunnen ble tatt på line på 1000 meters dyp i Sognefjorden av sportsfiskere i 2004, og ble donert til Akvariet i Bergen.
Svartskate i Akvariet i Bergen.
Av /Bergensavisen.

Artikkelstart

Svartskate er en fiskeart i skatefamilien. Den kjennes på svart underside, noe den er alene om. Ellers er den lik storskate, og de to ble tidligere regnet som samme art. Svartskaten blir opptil to meter, der hunnene er størst.

Faktaboks

Også kjent som
Dipturus nidarosiensis

Arten ble opprinnelig beskrevet av den norske zoologen Vilhelm Storm i 1881. Han fanget mange individer i Trondheimsfjorden, og ga den trolig av den grunn artsnavnet nidarosiensis etter Nidaros. Siden arten er beskrevet fra norske farvann har den fått navnet Norwegian skate (norsk skate) på engelsk.

Utbredelse og levevis

Svartskate lever på dypt vann, primært i det nordlige Atlanterhavet. Utbredelsen er dårlig kjent, og det er uklart om rapporter fra Middelhavet er korrekte.

Fangst

Arten er ikke utsatt for kommersielt fiske, men fanges sammen med andre skater som bifangst i bunntrålfisket etter annen fisk og krepsdyr. Det er nylig (2017) også fanget individer på sportsfiskeredskap i Trondheimsfjorden.

Vern

Det er lite kunnskap om svartskaten. I den norske rødlisten fra 2015 ble den klassifisert i kategorien datamangel (DD), mens den i 2006 ble kategorisert som nær truet (NT). Den internasjonale vurderingen fra 2015 er også at arten er nær truet (NT).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stehmann m.fl. 2015. Dipturus nidarosiensis. The IUCN Red list of Threatened Species 2015: e.T161729A48927468

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg