svartskate

Svartskate i Akvariet i Bergen

Eirik Hagesæter/Bergensavisen. Gjengitt med tillatelse

Svartskate, bruskfiskart i skatefamilien. Den kjennes på svart underside, noe den er alene om. Den er ellers lik storskate, og de to ble tidligere regnet som samme art. Svartskaten blir opptil 2 meter, der hunnene er størst.

Arten ble opprinnelig beskrevet av den norske konservator Vilhelm Storm i 1881. Han fanget mange individer i Trondheimsfjorden, og ga den trolig av den grunn arts-navnet nidarosiensis etter Nidaros. Siden arten er beskrevet fra norske farvann har den fått navnet Norwegian skate (norsk skate) på engelsk.

Arten lever på dypt vann, primært i det nordlige Atlanterhavet. Utbredelsen er dårlig kjent, og det er uklart om rapporter fra Middelhavet er korrekte. 

Arten er ikke utsatt for kommersielt fiske, men fanges sammen med andre skater som bifangst i bunntrålfisket etter annen fisk og krepsdyr. Det er nylig (2017) også fanget individer på sportsfiskeredskap i Trondheimsfjorden

Det er lite kunnskap om svartskaten. I den norske rødlisten fra 2015 ble den klassifisert i kategorien datamangel (DD), mens den i 2006 ble kategorisert som nær truet (NT). Den internasjonale vurderingen fra 2015 er også at arten er nær truet (NT).

  • Stehmann m.fl. 2015. Dipturus nidarosiensis. The IUCN Red list of Threatened Species 2015: e.T161729A48927468

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.