storskate

Storskate

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Storskate er en fiskeart i skatefamilien. Denne arten er vår største skate, og har blitt regnet som svært vanlig langs hele kysten. Nyere studier viser imidlertid at denne arten er svært sjelden, og blir nå (i 2015) klassifisert som kritisk truet av Artsdatabanken.

Faktaboks

Også kjent som
glattrokke Dipturus intermedius

Tidligere ble det antatt at mange av skatene som ble fanget i trålfisket var storskate. Det er nå grunn til å tro at dette skyldes en feilbestemmelse av artene. Rent generelt rapporteres ikke fangst av skater til art. Tidvis er det imidlertid blitt rapportert fangst av stor skate, som så kan ha blitt registrert som arten storskate. I senere år er det fanget svært få individer langs kysten, til tross for litt rettet innsats.

Beskrivelse

Lengden er opptil 2,4 meter og den veier inntil 100 kilogram. Den spisse snuten er 2,5 til 3,5 ganger lengre enn avstanden mellom øynene.

Levevis og utbredelse

Storskaten lever på bløtbunn på 100 til 200 meters dyp. Føden er hovedsakelig fisk, blant annet andre skater. Den er utbredt i Vest-Atlanteren fra Vest-Afrika til Island og Varanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg