Storskate

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Storskate er en fiskeart i skatefamilien. Denne arten er Norges største skate, og har blitt regnet som svært vanlig langs hele kysten. Nyere studier viser imidlertid at denne arten er svært sjelden, og blir klassifisert som kritisk truet av Artsdatabanken (både ved revisjonene av rødlisten i 2010, 2015 og 2021).

Faktaboks

Også kjent som
glattrokke
Vitenskapelig navn
Dipturus intermedius
Beskrevet av
(Parnell, 1837)
Rødlistestatus i Norge
CR – Kritisk truet
Global rødlistestatus
CR – Kritisk truet

Tidligere ble det antatt at mange av skatene som ble fanget i trålfisket var storskate. Det er nå grunn til å tro at dette skyldes en feilbestemmelse av artene. Arten som ble kalt storskate var egentlig to forskjellige arter. Den største av disse to artene blir fortsatt kalt storskate, men med et nytt latinsk navn. Den minste av artene beholdt det opprinnelige latinske navnet (Dipturus batis), men heter nå gulringskate. Det er registrert en rekke individer av gulringskate i norske farvann.

Rent generelt rapporteres ikke fangst av skater til art. Tidvis er det imidlertid blitt rapportert fangst av stor skate, som så kan ha blitt registrert som arten storskate. I senere år er det fanget svært få individer langs kysten, til tross for at det er blitt foretatt spesielle undersøkelser etter arten.

Beskrivelse

Lengden er opptil 2,4 meter, og den veier inntil 100 kilogram. Den spisse snuten er 2,5 til 3,5 ganger lengre enn avstanden mellom øynene.

Levevis og utbredelse

Storskaten lever på bløtbunn på 100 til 200 meters dyp. Føden er hovedsakelig fisk, blant annet andre skater. Den er utbredt i Vest-Atlanteren fra Vest-Afrika til Island og Varanger.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

storskate
Dipturus intermedius
Artsdatabanken-ID
42540
GBIF-ID
7589509

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg