supercargo

Artikkelstart

Supercargo er en person om bord på skip som fører tilsyn med lasten på vegne av produsenten. Supercargoen er ikke ansatt av fraktleverandøren, men de som har sendt lasten.

Faktaboks

Uttale
sˈupercˈargo
Etymologi
av engelsk supercargo, ‘lastens overordnede’

Oppgavene til en supercargo består primært i å sørge for at lasten kommer fram i tilfredsstillende stand, og korrekt utført dokumentasjon på forsendelse. Dette foregår i samarbeid med det øvrige mannskapet om bord. Ved havneanløp vil havnearbeidere overta videreføringen av lasten, samtidig som supercargoen mottar nye ordre og gjør ytterligere kjøp som skal i retur, eller noe som skal fraktes videre. Som reisende med lasten er samarbeidet med kaptein, havnemyndigheter, tollvesen og andre produsenter sentralt for stillingen.

Historisk sett oppstod supercargoen under den europeiske kolonitiden da seilskutene fraktet varer mellom land. Det var normalt for supercargoen å fysisk passe på lasten i større grad da enn i dag. I tillegg var samarbeidet med handelskompaniene viktig, og supercargoen kunne ofte være blant de mest sentrale partene i den globale handelsvirksomheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg