Strømregningen består av tre hovedelementer: strømpris, nettleie og avgifter til staten.

Strømprisen betales til kraftleverandøren som oppgjør for levert elektrisk energi. Prisen fastsettes på kraftbørsen, se spotpris. Se også strømavtaler.

Nettleien går til det lokale nettselskapet og dekker kostnaden til strømtransport. Denne består av en fast del, og en variabel del som er avhengig av forbruket. Innbakt i nettleien er også en avgift på 1 øre/kWh til Energifondet. Se også nett-tariff og inntektsramme.

Avgiftene til staten utgjøres av en forbruksavgift på elektrisk kraft, for tiden 14,5 øre/kWh (2015), samt 25 % merverdiavgift på det totale beløpet. Men det er noen unntak; i Finnmark og kommunene Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord i Troms gjelder egne satser. Næringsvirksomhet pålegges en forbruksavgift på 0,45 øre/kWh, mens husholdninger og offentlig forvaltning er fritatt for denne avgiften. I Nordland, Troms og Finnmark betales ikke merverdiavgift på strøm. Nytt fra 1. januar 2012 er en avgift som skal dekke strømleverandørens plikt om å kjøpe elsertifikater

Se også JIP – Automatisk periodisering av strømforbruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.