strømregning

Strømregning er en regning for en strømkundes betaling av forbruket av elektrisk kraft. Den består av tre hovedelementer: strømpris, nettleie og avgifter til staten.

Strømprisen betales til kraftleverandøren som oppgjør for levert elektrisk energi. Prisen fastsettes på kraftbørsen, se spotpris. Se også strømavtaler.

Nettleien går til det lokale nettselskapet og dekker kostnaden til strømtransport. Denne består av en fast del, og en variabel del som er avhengig av forbruket. Innbakt i nettleien er også en avgift på 1 øre/kWh til Energifondet. Se også nett-tariff og inntektsramme.

Avgiftene til staten utgjøres av en forbruksavgift på elektrisk kraft, denne varierer fra år til år, og fastsetter av departementet, samt 25 % merverdiavgift på det totale beløpet. Men det er noen unntak; i Finnmark og kommunene Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord i Troms gjelder egne satser. Næringsvirksomhet pålegges en forbruksavgift på 0,45 øre/kWh, mens husholdninger og offentlig forvaltning er fritatt for denne avgiften. I Nordland, Troms og Finnmark betales ikke merverdiavgift på strøm. Nytt fra 1. januar 2012 er en avgift som skal dekke strømleverandørens plikt om å kjøpe elsertifikater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg