strømavtaler

Strømavtaler, avtale med din kraftleverandør om levering av elektrisk kraft. Nedenfor beskrives de tre mest vanlige avtaletypene. Se også strømregning.

Faktaboks

Også kjent som
kraftavtaler

Spotpris/innkjøpspris

Prisen per kWh reflekterer spotprisen på kraftbørsen Nord Pool. Prisen som kunden betaler, er i prinsippet den samme som prisen på spotmarkedet på Nord Pool - pluss et påslag. I praksis fastsettes prisen som et gjennomsnitt av spotprisen i en nærmere bestemt periode for eksempel hver måned Prispåslaget kan være en øre-sats per kilowattime og/eller et fastbeløp per måned/år.

Med spotpris vil strømregningen variere fra måned til måned, avhengig av markedsprisen og forbruket. Endring i markedsprisen gir øyeblikkelig endring i prisen kunden betaler.

Standard variabel pris

Prisen per kWh følger også her den kortsiktige utviklingen av prisene på kraftbørsen, men kraftleverandøren har 14 dagers varslingsplikt. Endringer i markedsprisen gir her et etterslep når det gjelder den prisen du virkelig må betale. Noen leverandører krever et fast årlig beløp i tillegg til det variable leddet.

Fastpris

Prisen per kWh er fast i en periode på noen måneder og opp til flere år. Ett og tre år er mest vanlig. Leverandøren er forpliktet til å levere strøm til denne prisen i hele avtaleperioden. Du som kunde er bundet til avtalen helt til avtaleperioden løper ut.

Det hevdes ofte at markedspris (spotpris) alltid vil lønne seg for kunden over tid. Dette kan ha noe for seg fordi prisen alltid følger markedsprisen uten forsinkelse. Ved standard variabel pris kan kraftleverandøren til en viss grad spille på varslingsfristen og likeledes "sikre seg" ved forventning om prisoppgang. Derimot kan markedspris føre til mer varierende størrelse på regningene. Disse kan oppleves som sjokkartet i tider med anstrengt leveringssituasjon.

Kraftprisoversikter på nettet

Det finnes flere prissammenligningsoversikter på nettet, som skal gjøre det enklere å sammenligne priser og betingelser mellom de forskjellige strømleverandørene. En av de bedre er elskling.no (ekstern lenke).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg