Stormannsmøtet, eller notabelmøtet, forsamling av 21 av Østlandets ledende menn som var kalt sammen av den danske stattholder Christian Frederik til å møte på Eidsvoll 16. februar 1814 for å uttale seg om prinsens planer for en norsk selvstendighetspolitikk. Innkallingen var en reaksjon på Kieltraktaten.

Christian Frederik ønsket opprinnelig å gjøre seg til konge i Norge i kraft av sin arverett. Like før møtet hevdet Georg Sverdrup i en samtale med Christian Frederik at folket hadde en naturlig rett til selv å bestemme sin statsforfatning. Stormannsmøtet sluttet seg til dette, idet det ble hevdet at suvereniteten over Norge lå hos det norske folk, og at den danske konge derfor ikke hadde rett til å avstå Norge til Sverige. Samtidens statsrett tilsa at en konge bare kunne gi suvereniteten tilbake til folket han hadde fått den fra, men ikke overføre den til andre.

Det ble bestemt at en grunnlovgivende forsamling – en riksforsamling – skulle sammenkalles til Eidsvoll 10. april samme år. Etter å ha gitt landet en grunnlov skulle denne forsamlingen foreta valg av konge. Inntil videre skulle prinsen styre som regent. Christian Frederik bøyde seg for dette og sendte få dager etter ut et åpent brev der han varslet om at det skulle velges en grunnlovgivende forsamling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.