Mussurana, ungt individ
Mussurana, voksent individ
Av /iNaturalist/EOL.
Lisens: CC BY NC 4.0

Mussurana er en slangeart i snokfamilien, tilhørende underfamilien Dipsadinae. Det er en furetannet snok, som kan bli minst 2,2 meter lang. Voksne slanger er ensfarget svarte, mens yngre dyr er rødbrune. Den lever i skoger i Mellom- og Sør Amerika. Føden består i hovedsak av slanger, særlig giftslanger, som uskadeliggjøres med et bitt bak hodet. Deretter kveiler den seg rundt giftslangen og kveler den. Arten er immun mot giften fra de farligste giftslangene i området.

Faktaboks

Uttale
mussurˈana
Vitenskapelig navn
Clelia clelia
Beskrevet av
(Daudin, 1803)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Mussurana er en stor slange. Totallengden kan bli minst 2,2 meter. Hunnen er større enn hannen. Det er stor forskjell på fargene til voksne og unge dyr. De voksne er stort sett helsvarte eller mørkt grå på ryggen og har gulhvit bukside. De unge slangene er imidlertid rødlige eller lysebrune med svart hode og en gul krage.

Utbredelse

utbredelse av mussurana
Utbredelse av mussurana (Clelia clelia). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av mussurana

Arten finnes i Mellom- og Sør Amerika. Nordgrensen går gjennom østkysten av Guatemala og Belize, mens den mot sør finnes gjennom Brasil til det nordlige Argentina, med sjeldne funn i det østlige Paraguay. Den forekommer også på Trinidad, mens det siste funnet på Grenada ble gjort i 1962.

Habitat og levevis

Det naturlige levestedet for arten er ulike skogstyper med frodig vegetasjon. Den forekommer også i habitater påvirket av mennesker, som for eksempel plantasjer og beitemarker, under forutsetning av at det er skog i nærheten. Man finner den vanligst fra havnivå til 1000 meter over havet, men den kan i hvert fall påtreffes opp til 1500 meter over havet. Arten er mest aktiv om natten, men den kan også være i aktivitet på dagtid.

Status

Den regnes ikke som truet av utryddelse, men er trolig i tilbakegang på grunn av ødeleggelse og fragmentering av habitatet.

Føde

Mussurana er spesialisert på å spise slanger, spesielt giftslanger, som lanseslanger (Bothrops) og klapperslanger (Crotalus). Den har to store furetenner bakerst i munnen som den bruker til å holde fast i nakken på slangen den har fanget samtidig som den kveiler seg rundt den og kveler den. På flere plantasjer er arten svært populær fordi den bekjemper giftslanger i området, og den blir av og til introdusert til jordbruksområder der det finnes mye giftslanger. En sjelden gang kan den også spise øgler, små pattedyr og fugler.

Formering

Arten legger egg. Kullstørrelsen er mellom 9 og 22 egg. Det går lang tid mellom hver gang den reproduserer, og den bruker lang tid på å bli kjønnsmoden. Derfor har ikke bestanden potensiale for en rask vekst.

Gift

Mussurana er en slange med en svak gift, som regnes for å være ufarlig for mennesker. I tillegg er den lite aggressiv og biter sjelden. Arten er immun for giften fra andre slanger den lever sammen med, spesielt lanseslangene. Butantan Institutt i São Paulo, Brasil, har reist en statue av mussurana som et symbol på den rolle arten har spilt ved utvikling av antiserum for gift fra sør amerikanske slanger.

Taksonomi

Navnet mussurana blir også brukt om andre arter i slekten Clelia, samt noen snoker fra andre familier.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Clelia clelia
GBIF-ID
8876700

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg