Kongesnok
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
utbredelse av kongesnok
Utbredelse av kongesnok (Lampropeltis getula). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av kongesnok

Kongesnok er en slangeart i snokfamilien, underfamile Colubrinae.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lampropeltis getula
Beskrevet av
(Linnaeus, 1766)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Kongesnoken er vanligvis svart med hvite eller gule ringer. Den blir normalt inntil 120 centimeter lang, men større eksemplarer er kjent. Føden består først og fremst av andre slanger, særlig giftslanger, og den er immun mot giften til de fleste artene. Den er ikke giftig og dreper byttet ved kvelning. Formering skjer ved egglegging.

Arten er utbredt i USA øst for Appalachene, men svært nærstående arter lever over det meste av USA. Kongesnoken er populær som hobbydyr og er også tillatt i Norge.

Beskrivelse

Totallengden ligger vanligvis mellom 90 og 120 centimeter, men det er kjent eksemplarer som har vært i overkant av to meter. Den er relativt kraftig og har glatte skjell. Bunnfargen er som regel skinnende blåsvart, men den kan av og til være mørkebrun. Langs kroppen har den en rekke kjedeformete ringer som er hvite, gule eller rødlige. Tallet på ringer og bredden av hver enkelt ring varierer geografisk.

Utbredelse og taksonomi

Kongesnoken representerer et artskompleks som fremdeles er uavklart, og det hersker stor uenighet om hva som er gode arter, underarter og hybrider. Artskomplekset er utbredt over det meste av USA og nordlige deler av Mexico, inkludert Baja California.

Minst 18 underarter har blitt beskrevet, og flere av dem har nå fått status som egne arter. De nyeste taksonomiske data tyder på at arten L. getula finnes langs østkysten av USA (øst for Appalachene) fra Alabama og Florida til vestlige Virginia, Maryland, Delaware og New Jersey. Lenger vest blir den erstattet av andre nærstående arter.

Kongesnok ble introdusert til Gran Canaria rundt 1998, og den har siden spredt seg invasjonsartet. Bestanden på Kanariøyene hører imidlertid til arten L. californiae, som i dag er skilt ut som egen art.

Kongesnoken er populær som hobbydyr, og den er også tillatt i fangenskap i Norge.

Habitat

Den er en lavlandsart, som finnes fra 0 til 700 meter over havet. Åpen gress- eller buskmark blir foretrukket, og man kan også treffe den i våtmarksområder. Den kan dessuten forekomme i bynære områder. Ofte finnes den under steiner, i skrothauger eller steinmurer, fortrinnsvis med god soleksponering.

Status

Bestanden regnes som stabil eller i svak tilbakegang. De viktigste truslene mot arten er habitatendringer spesielt i forbindelse med intensivering av jordbruket og urbanisering.

Levevis

Kongesnoken er dagaktiv. Mye av tiden tilbringes under løv og vegetasjon på bakken, men den kan også klatre i trær, og den er en god svømmer. Hvis den føler seg truet, prøver den å flykte. Den kan også spre et illeluktende sekret fra kloakkåpningen. Om vinteren hibernerer den i bergsprekker, hule trestammer eller i underjordiske ganger utgravd av gnagere. Den kan bli over 25 år i fangenskap.

Føde

Slanger utgjør den viktigste føden. Den er spesialist på å spise giftslanger (klapperslanger, kobberhode og korallslanger). Den synes å være relativt immun mot giften fra disse slangene. Dessuten trykker den ned kjevene til offeret, slik at det ikke får anledning til å bite. Byttet kveles til det dør. I tillegg til slanger kan den også spise amfibier, øgler, mus og rotter, samt egg av fugler og skilpadder.

Formering

Paringen skjer om våren fra mars–april og utover forsommeren. Hannene utkjemper harde brytekamper om retten til å pare seg. Hunnen legger 10 egg (3–24) i råtne stubber, sagflishauger eller andre lune skjulesteder. Ungene klekkes etter vel to måneder. Nyklekte unger måler 20–28 centimeter og veier 9–14 gram. Vanligvis blir ungene i «reiret» inntil deres første hudskifte, etter cirka én uke. Hunnen kan av og til produsere mer enn ett kull i året. Den blir kjønnsmoden etter 2–4 år, enkelte hanner allerede etter 1 år.

Gift

Kongesnoken er ikke giftig og er derfor ufarlig for mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kongesnok
Lampropeltis getula
Artsdatabanken-ID
169470
GBIF-ID
9799308

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg