Lyr

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lyr, fiskeart i torskefamilien. Lyren er den torskefisken som ligner mest på seien i utseende, bygning og levevis, men skiller seg fra den ved at rygg og sider har gulaktige tegninger, sidelinjen er buet og underkjeven mer fremspringende (tydeligere underbitt). Den blir vanligvis opptil 80 cm, sjelden over 1 m (maks. 130 cm). Lyren fanges ofte av fritidsfiskere.

Faktaboks

også kjent som:
Pollachius pollachius

Levevis

Lyren lever hovedsakelig i de fri vannmasser (i pelagialen) og over grunt vann. Oftest er den å finne på dyp mellom 40-100 meter. Der jager den aktivt etter ulike arter av pelagiske fisk (blant annet sild og sil) og krepsdyr som krill og reker. Lyren går sjelden i stim.

Lyren blir kjønnsmoden når den når en størrelse på ca 40 cm. Eggene gytes pelagiske om våren og forsommeren (mars-april). Kunnskapen om gyteplasser er begrenset.

Utbredelse og beskatning

Det er mest lyr på vestsiden av De britiske øyer, i sør går den til det vestlige Middelhav, i nord til Shetland og Finnmark, men sjelden nord for Helgeland. Finnes ikke ved USAs østkyst (det eng. pollock, pollack brukes der om sei).

Bestanden av lyr er begrenset i forhold til sammenliknbare arter som sei og torsk. Det internasjonale havforskningsrådet konkluderer at kunnskapen om tilstanden til lyr-bestanden er mangelfull, noe som gjør at beskatningen må være forsiktig. I Nordsjøen og Skagerrak fanges det årlig mellom 1000 – 2000 tonn lyr, hovedsakelig som bifangst i trål- og garnfisket i Skagerrak. De norske fangstene skjer hovedsakelig nord for 62 grader nord.

Næringsinnhold

Lyr er en god matfisk og er som de andre torskefiskene mager, og utgjør først og fremst en god proteinkilde i kostholdet. Den inneholder også en god del vitamin B 12 og selen, og den har et gunstig forhold mellom natrium og kalium.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg