Lyr

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lyr er en fiskeart i torskefamilien. Lyren er den torskefisken som ligner mest på seien i utseende, bygning og levevis, men skiller seg fra den ved at rygg og sider har gulaktige tegninger, sidelinjen er buet og underkjeven mer fremspringende (tydeligere underbitt). Den blir vanligvis opptil 80 centimeter, sjelden over en meter (maksimalt 130 centimeter). Lyren fanges ofte av fritidsfiskere.

Faktaboks

Også kjent som
Pollachius pollachius

Levevis

Pollachius pollachius, lyr. Foto fra: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg

Lyren lever hovedsakelig i de frie vannmasser (i pelagialen) og over grunt vann. Oftest er den å finne på dyp mellom 40 og 100 meter. Der jager den aktivt etter ulike arter av pelagisk fisk (blant annet sild og sil) og krepsdyr som krill og reker. Lyren går sjelden i stim.

Lyren blir kjønnsmoden når den har nådd en størrelse på om lag 40 centimeter. Eggene gytes pelagisk om våren og forsommeren (mars–april). Kunnskapen om gyteplasser er begrenset.

Utbredelse og beskatning

Det er mest lyr på vestsiden av De britiske øyer, i sør går den til det vestlige Middelhavet, i nord til Shetland og Finnmark, men sjelden nord for Helgeland. Den finnes ikke ved USAs østkyst (det engelske navnet pollock eller pollack brukes der om sei).

Bestanden av lyr er begrenset i forhold til sammenliknbare arter som sei og torsk. Det internasjonale havforskningsråd konkluderer med at kunnskapen om tilstanden til lyr-bestanden er mangelfull, noe som gjør at beskatningen må være forsiktig. I Nordsjøen og Skagerrak fanges det årlig mellom 1000 og 2000 tonn lyr, hovedsakelig som bifangst i trålfisket og garnfisket i Skagerrak. De norske fangstene skjer hovedsakelig nord for 62 grader nord.

Næringsinnhold

Lyr er en god matfisk. Den er som de andre torskefiskene mager, og utgjør først og fremst en god proteinkilde i kostholdet. Lyr inneholder også en god del vitamin B 12 og selen, og den har et gunstig forhold mellom natrium og kalium.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg