skissebok

Rolf Nesch. Skissebok, New York, 1950. Papir, 22,5 x 29,8 cm. Nasjonalmuseet, Oslo.
Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.

Artikkelstart

En skissebok er et enkelt hefte eller en innbundet bok med blanke ark som blir benyttet til summariske og løst utførte tegninger.

Kjennetegn

En skissebok inneholder gjerne flyktige utkast til malerier, skulpturer eller arkitektur, men inkluderer like ofte tilfeldige observasjoner av gjenstander og mennesker i sosiale situasjoner.

Skisseboken som notatblokk eller dagbok blir også benyttet av komponister og forfattere som hjelpemiddel i den kreative prosessen.

Historikk

Johan Christian Dahl. Sittende mann med skissebok, sett bakfra, 12.05.1838. Blyant og lavering på papir, 13,6 x 10,2 cm. Nasjonalmuseet, Oslo.
Av /Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.

Skisseboken som kunstnerisk medium er kjent siden middelalderen, men fikk et oppsving på 1700- og 1800-tallet. Det ble vanligere at kvinner og menn som tilhørte de kulturelle og økonomiske eliter, foretok lengre reiser gjennom europeiske land med det formål å gjøre seg kjent med kunst og kultur. Slike dannelsesreiser ble ofte dokumentert i tegninger av kunstverk, bygninger og landskaper, og disse tegningene ble gjerne samlet i skissebøker.

Arkitekter og kunstnere anvender fremdeles skissebøker på reiser og i det daglige arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Helliesen, Sidsel (1993). Tegnekunst. Fra forarbeid til ferdig kunstverk. Oslo: Labyrinth Press

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg