Skavgress i Kjaglia, Bærum
Skavgras-stenglene står ofte tett sammen. Kjaglia, Bærum
Skavgress i Kjaglia, Bærum
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skavgras er en flerårig planteart i snellefamilien. Denne snellearten har mørkegrønne, stive stengler uten sidegreiner og står grønn gjennom vinteren. Skavgras finnes over om lag hele Norge og har, på grunn av den rue overflata, vært vanlig i bruk for eksempel som pussemiddel til kjeler og til skuring av tregulv.

Faktaboks

Etymologi

fra latin hiemalis - som hører vinteren til, fordi stenglene er grønne om vinteren.

Også kjent som
skjefte, skavgress
Vitenskapelig navn
Equisetum hyemale
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Skavgras nærbilde av ledd
Den hvite hinna ved leggene er bladslirene som sitter igjen etter at de ørsmå tannbladene har falt av. Nedalshytta, Tydal.
Skavgras nærbilde av ledd
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skavgras har mørkegrønne, stive og harde stengler uten sidegreiner. Stenglene har tydelige, hvite bånd under tannkransene. Stenglene er flerårige og er dermed grønne også om vinteren. Stenglene er vanligvis 5 til 6 millimeter i diameter og hule. Sporesamlingene sitter i akslignende strobili i toppen av stenglene.

Utbredelse

Equisetum hyemale

Skavgras har en strobilus som er en samling av sporehoper i toppen av stengelen. Kielstrup Sø, Jylland, Danmark

Skavgras finnes om lag over hele landet, men er mindre vanlig i indre deler av Finnmark og på vestlige deler av Vestlandet. Arten finnes oftest på kalkholdig grunn. Voksesteder er myr, skog og kilder.

Bruk

Denne arten har hatt omfattende bruk over hele landet der den har vært vanlig. Skavgras ble brukt til å polere kjeler, skure trekjørler og gulv samt til pussing av ulike gjenstander av tre, metall og horn. Det var særlig på setrene at skavgras ble brukt, men den ble også samlet og omsatt eller brukt som byttemiddel. Denne bruken skyldes slipeevnen til kiselsyra som finnes i stengelen.

Navn

Siden denne arten hadde så stor nytteverdi, har den fått navn der den har vært kjent. I tillegg til skavgras er navnet skjefte sidestilt i floraer. De fleste folkelige navnene er variasjoner over dette, slik som skjeftegras, skjekte, skaugras, skavrøyr og skavstuke. Både skavgras og skjefte er avledninger fra det å skave. Eksempler på ganske mange andre navn er tvogegras, trågostølk – av trøg eller trau, raspegras og kaslegras som skal ha sammenheng med ordet kjetil for kjele.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høeg, Ove Arbo (1974). Planter og tradisjon. Floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1925–1973 Oslo: Universitetsforlaget. (Tilgjengelig digitalt på Nasjonalbiblioteket)

Faktaboks

skavgras
Equisetum hyemale
Tidligere vitenskapelig navn
Hippochaete hiemalis (L.) Bruhin, Hippochaete hyemalis (L.) Bruhin, Equisetum hiemale (L.) Bruhin
Artsdatabanken-ID
103958
GBIF-ID
2687927

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg