sievert

Røntgenbilde tas av overkroppen til en pasient. Ved slike medisinske undersøkelser er strålingsdosen gjerne langt mindre enn 1 sievert, og oppgis i millisievert eller mikrosievert.

Røntgen
iStock.

Artikkelstart

Sievert er en avledet SI-enhet for ekvivalent strålingsdose, som er et mål på den biologiske virkningen av ioniserende stråling. Symbolet for sievert er Sv. Enheten er oppkalt etter den svenske fysikeren Rolf Maximillian Sievert (1896–1966), og erstatter den utgåtte enheten rem.

Ioniserende stråling kan utgjøre en fare for helsen i form av mulige genetiske skader og økt risiko for kreft. Den biologiske virkningen av ioniserende stråling er imidlertid ikke bare avhengig av strålingsdosen, men også av stråletype og forhold i omgivelsene. Mens enheten gray (Gy) er et fysisk mål på absorbert strålingsdose, det vil si hvor mye strålingsenergi som er tatt opp i vev, gir den ekvivalente strålingsdosen i sievert et mål på absorbert strålingsdose justert for strålingens biologiske virkning.

Å regne om mellom gray og sievert kan være en svært komplisert prosess som avhenger av en rekke forhold som stråletype og hvilke organer som blir eksponert for strålingen. Doseraten (dose per tidsenhet), det vil si over hvor lang tid bestrålingen har foregått, har også betydning. Omregningen gjøres ved å multiplisere den absorberte strålingen målt i gray med ulike kvalitetsfaktorer som fastsettes avhengig av type stråling som absorberes og vev som eksponeres. For eksempel er kvalitetsfaktoren for små doserater av betastråling og gammastråling satt lik 1. Da blir ekvivalent dose:

  • 1 Sv = 1 Gy = 1 J/kg (= 100 rem)

For alfastråling er kvalitetsfaktoren satt til 20. Da vil en absorbert dose på 1 Gy med alfastråler lede til en ekvivalent dose på 20 Sv. Kvalitetsfaktoren vil også øke når doseraten stiger.

Sievert er en stor enhet i forhold til strålingsdoser som man normalt eksponeres for i naturen og ved enkle medisinske røntgenundersøkelser. Enheten blir derfor ofte supplert med en SI-prefiks som for eksempel i mSv (millisievert) og μSv (mikrosievert). Tabellen nedenfor viser noen typiske eksempler på eksponering av strålingsdoser:

Eksponering Dose
Røntgenbilde hos tannlegen 5–10 µSv
Et mammogram 0,4–0,6 mSv
Gjennomsnittlig bakgrunnsstråling på jorden per år 2,4 mSv
CT (computertomografi) av hele kroppen 10–30 mSv
6 måneders opphold på en romstasjon 80 mSv

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg