sievert

Sievert, symbol Sv, avledet SI-enhet for ekvivalent strålingsdose. Enheten, som er oppkalt etter den svenske fysikeren Rolf Sievert (1896–1966), erstatter den utgåtte enheten rem.

Ioniserende stråling kan utgjøre en fare for helsen i form av mulige genetiske skader og økt risiko for kreft. Den biologiske virkningen av ioniserende stråling er imidlertid ikke bare avhengig av strålingsdosen, men også av stråletype og forhold i omgivelsene. Mens enheten gray (Gy) er et fysisk mål på absorbert strålingsdose, det vil si hvor mye strålingsenergi som er tatt opp i vev, gir den ekvivalente strålingsdosen i sievert et mål på absorbert strålingsdose justert for strålingens biologiske virkning.

Å regne om mellom gray og sievert kan være en svært komplisert prosess som avhenger av en rekke forhold som stråletype og hvilke organer som blir eksponert for strålingen. Doseraten (dose per tidsenhet), det vil si over hvor lang tid bestrålingen har foregått, har også betydning. Omregningen gjøres ved å multiplisere den absorberte strålingen målt i gray med ulike kvalitetsfaktorer som fastsettes avhengig av type stråling som absorberes og vev som eksponeres. For eksempel er kvalitetsfaktoren for små doserater av β- og γ-stråling satt lik 1. Da blir ekvivalent dose:

1 Sv = 1 Gy = 1 J/kg (= 100 rem)

For α-stråling er kvalitetsfaktoren satt til 20. Da vil en absorbert dose på 1 Gy med α-stråler lede til en ekvivalent dose på 20 Sv. Kvalitetsfaktoren vil også øke når doseraten stiger.

Sievert er en stor enhet i forhold til strålingsdoser som man normalt eksponeres for i naturen og ved enkle medisinske røntgenundersøkelser. Enheten blir derfor ofte supplert med en SI-prefiks som for eksempel i mSv og μSv. Nedenfor er det vist noen typiske eksempler på eksponering av strålingsdoser:

  • Røntgenbilde hos tannlegen: 5-10 µSv
  • Et mammogram 0,4-0,6 mSv
  • Gjennomsnittlig bakgrunnsstråling på jorden: 2,4 mSv per år
  • CT (ComputerTomografi) av hele kroppen: 10-30 mSv
  • 6 måneders opphold på en romstasjon: 80 mSv

Les mer i  Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg