Gray er en målenhet for absorbert strålingsdose av ioniserende stråling. Den er definert som absorberingen av én joule strålingsenergi per kilogram materie. Symbolet for gray er Gy.

Faktaboks

Uttale
grei
Etymologi

etter den britiske fysikeren Louis Harold Gray (1905–1965).

Symbol
Gy
Type
målenhet for absorbert strålingsdose
Verdi
1 J/kg
Kommentar
avledet SI-enhet
  • 1 gray (Gy) = 1 joule/kilogram (J/kg)

Gray er en avledet SI-enhet som brukes i strålingsfysikk, -biologi og -medisin.

Når stråling går gjennom materie, blir noe av energien absorbert. Absorbert strålingsdose er mengden energi som tas opp per masseenhet av stoffet. Hvis den absorberte strålingsdosen er 1 gray, betyr det at 1 kilogram av det bestrålte stoffet har absorbert 1 joule strålingsenergi.

Gray har, etter vedtak av Generalkonferansen for mål og vekt i 1975, erstattet den eldre CGS-enheten rad som enhet for absorbert strålingsdose.

  • 1 Gy = 100 rad

Gray er en fysisk enhet som ikke tar hensyn til de biologiske virkningene av ioniserende stråling. For å få et mål på den biologiske virkningen av en absorbert strålingsdose må man multiplisere den absorberte strålingsdosen med en virkningsfaktor, som er avhengig av blant annet strålingstype og hvilke organer som blir eksponert. Strålingsdosen blir da angitt i enheten sievert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg