rem (målenhet)

Artikkelstart

Rem er en avledet CGS-enhet for ekvivalent, absorbert strålingsdose. Navnet rem er en forkortelse for (engelsk): Roentgen Equivalent Man. Enheten er i dag foreldet og skal erstattes av den avledede SI-enheten sievert.

Faktaboks

Også kjent som
roentgen equivalent man

Enheten har samme definisjon som rad:

Skader på menneskelig vev er ikke bare avhengig av absorbert strålingsdose, men også av strålingstype og hvilke organer som blir eksponert. Når absorbert strålingsdose angis i rem, er verdien justert for den biologiske virkningen av ioniserende stråling. Dette gjøres ved å multiplisere strålingsdosen målt i rad med modifikasjonsfaktorer for strålingstype og vev.

Én rem anses for å være en stor strålingsdose og vil kunne føre til en påviselig økning av risikoen for å få kreft. Strålingsdoser man utsettes for i dagliglivet angis derfor ofte i millirem (mrem). For eksempel vil en røntgenfotografering hos en tannlege gi en eksponering på cirka 1 mrem, mens en mammografiundersøkelse vil gi i størrelsesorden 50 mrem strålingsdose.

Enheten rem har vært i bruk siden 1950, men etter vedtak av Generalkonferansen for mål og vekt i 1979 og anbefalinger fra Den internasjonale kommisjon for strålingsenheter og -målinger (ICRU) i 1985, skal rem erstattes av SI-enheten sievert:

  • 1 rem = 0,01 sievert

Enheten er gått ut av bruk i Europa, men brukes fremdeles i USA sammen med den nye enheten sievert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg