Rem er en avledet CGS-enhet for ekvivalent, absorbert strålingsdose. Navnet rem er en forkortelse for (engelsk): Roentgen Equivalent Man. Enheten er i dag foreldet og skal erstattes av den avledede SI-enheten sievert.

Enheten har samme definisjon som rad:

Skader på menneskelig vev er ikke bare avhengig av absorbert strålingsdose, men også av strålingstype og hvilke organer som blir eksponert. Når absorbert strålingsdose angis i rem, er verdien justert for den biologiske virkningen av ioniserende stråling. Dette gjøres ved å multiplisere strålingsdosen målt i rad med modifikasjonsfaktorer for strålingstype og vev.

Én rem anses for å være en stor strålingsdose og vil kunne føre til en påviselig økning av risikoen for å få kreft. Strålingsdoser man utsettes for i dagliglivet angis derfor ofte i millirem (mrem). For eksempel vil en røntgenfotografering hos en tannlege gi en eksponering på cirka 1 mrem, mens en mammografiundersøkelse vil gi i størrelsesorden 50 mrem strålingsdose.

Enheten rem har vært i bruk siden 1950, men etter vedtak av Generalkonferansen for mål og vekt i 1979 og anbefalinger fra Den internasjonale kommisjon for strålingsenheter og -målinger (ICRU) i 1985, skal rem erstattes av SI-enheten sievert:

  •  1 rem = 0,01 sievert

Enheten er gått ut av bruk i Europa, men brukes fremdeles i USA sammen med den nye enheten sievert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.