Absorbert strålingsdose er energi som tilføres en avgrenset liten del av et stoff fra ioniserende stråling, dividert med massen av stoffdelen. Absorbert dose måles i enheten gray (symbol: Gy), som ble innført i 1975 som erstatning for rad. 1 Gy = 1 joule/kilo = 100 rad.

Faktaboks

Også kjent som

absorbert dose

Den biologiske virkningen av en dose avhenger ikke bare av dosens størrelse, men også av strålingstypen og av forhold i omgivelsene. Virkningen angis ved ekvivalentdosen (tidligere: dose-ekvivalent), som måles i enheten sievert (Sv). Én Sv er en dose med samme biologiske virkning som en dose på én Gy av røntgenstråling eller gammastråling. Ekvivalentdosen til et vev eller et organ er lik den absorberte dosen multiplisert med en kvalitetsfaktor som angis for forskjellige strålingsslag, og med en modifikasjonsfaktor som avhenger av vevet og dets omgivelser. Sievert erstatter den eldre enheten rem (1 Sv = 100 rem). Se også strålebiologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg