Sesamallergi er allergisk overfølsemd mot mat som kjem frå sesamplanta, Sesamum indicum. Sesamallergi er mindre vanleg i Nord-Europa, men er av dei vanlegaste matallergiane i nokre land i middelhavsområdet, som Israel. Immigrantar frå desse områda vil ha auka risiko for sesamallergi, men endra matvanar gjer at sesamallergi synest å bli vanlegare også i den generelle befolkninga.
Den langt vanlegaste forma for allergi mot sesamfrø og sesamolje er matallergi. I sjeldne tilfelle kan sesam også gje hudallergi. Sesamolje finst i somme kosmetiske produkt.
Både sesamfrø nytta i bakverk og i annan mat og sesamolje kan løyse ut sterke allergiske reaksjonar, som i verste fall kan vere livstruande. Alvorlege tilfelle av allergisk reaksjon må snarast råd bli behandla med adrenalininjeksjon (EpiPen eller tilsvarande), og pasienten skal ligge med beina heva.
Sesam er ei av dei 14 matvarene eller stoffa som EU på grunn av faren for allergi eller overfølsemd krev alltid skal vere deklarert på pakningen til matvarer, og som serveringsstader alltid skal ha tilgjengeleg informasjon om for maten dei serverer eller sel utan innpakning.
Kommentarar
Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logga inn for å kommentere.