Fosfoproteiner er en gruppe konjugerte proteiner som inneholder fosforsyre bundet til hydroksylgruppen i aminosyrene serin, treonin eller tyrosin med en esterforbindelse.

Melkeproteinet kasein og eggeproteinet vitellin er fosfoproteiner. Muskelproteinet myosin og proteinet i cellemembranen som transporterer natriumioner ut av og kaliumioner inn i cellene, fosforyleres midlertidig av ATP, som på den måten leverer energien til muskelbevegelse og ionetransport.

Fosforylering av proteiner

Mange proteiner i cellene fosforyleres av ATP i nærvær av proteinkinaser som stimuleres av cAMP. Det gjelder hundrevis av enzymer, proteiner i ribosomene og kromosomenes histoner. En rekke proteinkinaser deltar i regulering av cellevekst og celledeling. Blant disse er proteinkinase C, som fosforylerer i serin og treonin, og en gruppe kinaser som fosforylerer i tyrosin.

Mange kreftfremkallende gener (onkogener) er muterte utgaver av gener for slike kinaser. Kinasene regulerer proteinets funksjon ved at fosforyleringen enten aktiverer eller inaktiverer proteinet. Det finnes også fosfataser som avspalter fosfatgruppen igjen, noe som er nødvendig for at reguleringsmekanismen skal fungere.

Historikk

De amerikanske biokjemikerne Edmond Fischer og Edwin Krebs var pionerer i oppdagelsen av disse mekanismene. De mottok Nobelprisen i fysiologi eller medisin for oppdagelsene sine i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg