fosfoproteiner

Fosfoproteiner, en gruppe konjugerte proteiner som inneholder fosforsyre esterbundet til hydroksylgruppen i aminosyrene serin, treonin eller tyrosin.

Melkens kasein og eggenes vitellin er fosfoproteiner. Muskelproteinet myosin og proteinet i cellemembranen som transporterer natriumioner ut av og kaliumioner inn i cellene, fosforyleres midlertidig av adenosintrifosfat (ATP), som på den måten leverer energien til muskelbevegelse og ionetransport.

Mange proteiner i cellene fosforyleres av ATP i nærvær av proteinkinaser som stimuleres av cyklisk adenosinmonofosfat (cAMP). Det gjelder hundrevis av enzymer, proteiner i ribosomene og kromosomenes histoner. En rekke proteinkinaser deltar i regulering av cellevekst og celledeling. Blant disse er proteinkinase C, som fosforylerer i serin og treonin, og en gruppe kinaser som fosforylerer i tyrosin. Mange onkogener (kreftfremkallende gener) er muterte utgaver av gener for slike kinaser. Kinasene regulerer proteinets funksjon ved at fosforyleringen enten aktiverer eller inaktiverer proteinet. Det finnes også fosfataser som avspalter fosfatgruppen igjen, noe som er nødvendig for at reguleringsmekanismen skal fungere.

De amerikanske forskerne Edmond Fischer og Edwin Krebs har vært pionerer i avsløringen av disse mekanismene. Se også glykogenstoffskiftet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg