Koloni av sebramuslinger
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sebramusling er en art av muslinger i familien Dreissenidae, med usedvanlig stor spredningsevne. Den lever både i ferskvann og brakkvann, og kan gjøre stor skade ved å tette igjen vannrør og maskiner, og feste seg til båter eller undersiden av kaianlegg.

Faktaboks

Også kjent som
vandremusling, trekantmusling
Vitenskapelig navn
Dreissena polymorpha
Beskrevet av
(Pallas, 1771)
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Sebramuslinger blir mindre enn fem cm lange. De fester seg til underlaget med byssustråder, slik man også finner hos blåskjell. Det er en uvanlig egenskap hos ferskvannsmuslinger.

Levevis

Voksne muslinger produserer store mengder egg, som klekker til veligerlarver, som igjen slår seg ned og fester seg med byssustråder.

De kan danne tette matter, som er vanskelig å fjerne, for eksempel i vannrør. Det kan sitte flere tusen muslinger per kvadratmeter. De lever av mikroorganismer i plankton, som de filtrerer fra vannet.

Utbredelse

Arten hører opprinnelig hjemme i Svartehavet og Det kaspiske hav. Derfra har den spredt seg til mange nye lokaliteter.

Muslingene lever av plankton og representerer en konkurranse for andre muslinger og fisk som har basert sitt næringsopptak på det.

i Europa

Tidlig på 1800 –tallet ble den funnet Storbritannia og Nederland, og har spredt seg til de fleste land i Europa. Den er påvist i Østersjøen, og kom til Mälaren i Sverige i 1920.

i Amerika

Senere har arten spredt seg til USA og Canada, hvor den antagelig kom med ballastvann i 1986. Der gjør den stor skade bl.a. i de store innsjøene og i flere elver.

I Norge

Sebramusling er ikke funnet i Norge. Antagelig er det bare et tidsspørsmål før den dukker opp på Østlandet i forbindelse med felles vannveier med Sverige. Ifølge Artsdatabanken er dette blant de fremmede arter som erpå Norsk svarteliste.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sebramusling
Dreissena polymorpha
Artsdatabanken-ID
128935
GBIF-ID
2287072

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg