sanksjon (rettslære)

Artikkelstart

Sanksjon er innen jus og rettsfilosofi tiltak som noen utsettes for med den hensikten at de ikke skal begå uønskede handlinger. Innen strafferetten er både straff (for eksempel bøter og fengsel) og andre reaksjoner (for eksempel inndragning av eksempelvis førerkort eller utbyttet av en straffbar handling) sanksjoner. I avtaleretten kan ordet sanksjon brukes om tiltak som den ene parten kan sette i verk hvis den andre parten har misligholdt avtalen. Slike sanksjoner kan for eksempel være heving av avtalen, prisavslag og erstatning. I internasjonal rett kan stater eller internasjonale organisasjoner innføre sanksjoner mot en stat som praktiserer en uønsket atferd, for eksempel når det gjelder menneskerettigheter. I rettsfilosofien har det vært diskutert om man kan tale om virkelige rettsregler der hvor sanksjoner mangler.

Faktaboks

Uttale
sanksjˈon
Etymologi
av latin ‘helliggjørelse’

En spesiell betydning av ordet sanksjon har vi i forfatningsretten, der sanksjon betyr Kongens godkjenning av en lov som er vedtatt i Stortinget. Kongens sanksjon er i våre dager en formalitet, men spilte en stor rolle under unionen med Sverige, der Kongen ved å nekte sanksjon kunne oppnå utsettelse av lovvedtak som han ikke likte.

Ved siden av rettslige sanksjoner kan man også tale om utenrettslige eller uformelle sanksjoner, som kan gi seg utslag i misbilligelse eller sosial boikott.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg