avvik

Artikkelstart

Avvik er innenfor sosiologi og annen samfunnsforskning en mye brukt betegnelse på atferd som fraviker hovedmønsteret i samfunnet.

Typer avvik

Det kan både være atferd som fraviker statistisk og normativt. Statistisk avvik betyr bare at noe er annerledes enn det som er vanligst. Et normativt avvik vil derimot være knyttet til en negativ eller positiv vurdering av dette avviket. Uttrykket normative avvik benyttes oftest i forbindelse med negative avvik, som kriminalitet, misbruk av rusmidler eller asosialitet. Men betegnelsen kan også inngå i en positivt ladet sammenheng, for eksempel om originale og fremmedartede skikker i en minoritetsbefolkning eller om uvanlig begavede mennesker.

Eksempel

Innenfor temaet seksuell legning vil for eksempel homofili kunne betraktes som et statistisk avvik siden majoriteten av befolkningen har en heterofil legning. I det norske samfunnet er dette derimot ikke et normativt avvik, siden homofili er sosialt akseptert og lovlig i juridisk forstand. Pedofili på den annen side, vil være et statistisk avvik, men også et sterkt normativt avvik, som fordømmes av majoritetssamfunnet, som vil forfølges strafferettslig og som av mange regnes som en psykisk sykdom.

Avvik i medisin

Innenfor det medisinske fagfeltet er avvik å regne som sykdom. Medikalisering betegner den prosessen hvor et avvik defineres som medisinsk ved at en diagnose knyttes til avviket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg