En kartprojeksjon er en matematisk metode for overføring av et område på en dobbeltkrum flate til et plan etter bestemte regler.

En kartprojeksjon betegnes som ekvivalent (flatetro) når den gir et riktig areal på kartet, og som konform (formriktig) når et lite (egentlig uendelig lite) areal på kartet er likedannet med tilsvarende område på den krumme flaten.

En kartprojeksjon kan ikke samtidig være flatetro og formriktig. De mest alminnelige kartprojeksjonene er planprojeksjoner, kjegleprojeksjoner og sylinderprojeksjoner.

Ved planprojeksjoner føres området over på et plan som tangerer midtpunktet i området. Denne projeksjonsmetoden brukes særlig til fremstilling av Jordens halvkuler, polarkart med mer.

Ved kjegleprojeksjoner føres området over på en kjegleflate, som så brettes ut i et plan. Jordellipsoiden deles inn i belter begrenset av parallellsirkler, en kjegle tangerer midtparallellen i beltet, og området føres så over på denne kjeglen. Etter utbrettingen blir meridianene rette linjer gjennom kjeglens toppunkt, og parallellsirklene blir konsentriske sirkler om dette.

Ved sylinderprojeksjoner føres området over på en sylinder, som så brettes ut i et plan.

Mercators kartprojeksjon, som ofte brukes til sjøkart, benytter en sylinder som tangerer ved ekvator, mens Gauss-Krügers projeksjon tangerer sylinderen langs en meridian (se også UTM; engelsk Universal Transversal Mercator).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.