Destillasjonsapparater

Destillasjonsapparat. Øverst: Skjematisk tegning av apparat for simpel destillasjon. – Under: Skjematisk tegning av kolonnesystem, til venstre med klokkebunn, til høyre med silbunn.

Av /Store norske leksikon ※.

Kolonneapparat er et apparat som brukes til å skille flyktige væsker i en blanding fra hverandre. Apparatet brukes ved destillasjon, og væskene som adskilles, har ofte kokepunkt som ligger nær hverandre i temperatur. Kolonneapparat har blant annet stor anvendelse ved destillering av sprit og jordolje.

Faktaboks

Uttale
kolˈonneapparat
Også kjent som
destillasjonskolonne

Et kolonneapparat består som regel av et loddrett rør med et varierende antall gjennomhullede plater, noe som etter hvert bringer dampen fra kokeapparatet til å kondensere, bortsett fra den flyktigste bestanddelen som forlater kolonnen og kondenserer i kjøleren. Det blir laget kolonneapparater med svært variert konstruksjon for forskjellige forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg