Michael Birkeland av Ludwik Szacinski/Oslo Museum. CC BY SA 3.0

Michael Birkeland var en norsk historiker og politiker. Birkeland ble cand.jur. i 1855, ansatt i Kirkedepartementet fra 1856, og riksarkivar i 1875 da Riksarkivet ble eget embetsverk. Han var medlem av Oslo bystyre i 1869–94, og var stortingsmann i 1880–85 for Oslo, Hønefoss og Kongsvinger.

Fra opprinnelig å ha vært radikal demokrat, republikaner og antiskandinav, kom han i 1860-årene til å støtte skandinavismen og fant sin naturlige plass i konservativ politikk. Her kom han sammen med menn som Aschehoug og Ludvig Daae til å utgjøre en moderat-konservativ fraksjon, som hadde som program å kombinere demokratiske reformer med nye konservative garantier, med blant annet tokammersystem og oppløsningsrett. Denne linje fikk ikke støtte innenfor Høyre og regjeringen. 

Birkeland var en av sin samtids betydeligste historikere, og han har klarere enn noen annen påvist de positive sider ved unionen med Danmark, og at det var utviklingen i denne tiden som forberedte friheten i 1814. I 1869 stiftet han Den Norske Historiske Forening. Han var redaktør av Historisk Tidsskrift i 1869–79 og ledet Kildeskriftfondets utgivervirksomhet.

Størstedelen av Birkelands produksjon ble først trykt i 1919–25 i Historiske Skrifter 1–3, utgitt av Den Norske Historiske Forening. Her finnes blant annet hans store avhandling Norge i 1815–16. En stor samling av notater, utkast og kildeavskrifter, spesielt fra dansketiden, oppbevares i Riksarkivet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.