Nautilus belauensis, to individer på grunt vann i Palau (Stillehavet). Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Nautilus

Perlebåter har et spiralsnodd skall med mange kamre. Etter hvert som dyret vokser dannes nye kamre og dyret lever i det ytterste.

Artikkelstart

Nautilus er en slekt av blekkspruter i gruppen Nautiloidea. De omtales gjerne som nautilider eller perlebåter.

Faktaboks

Uttale
naˈutilus
Etymologi
av naut-, egentlig ‘sjømann’
Også kjent som
perlebåt

Beskrivelse

Perlebåtene skiller seg ut fra andre nålevende blekkspruter ved at de har et spiralsnodd kalkskall med mange kamre. Spiralen kan måle 15 – 20 cm i diameter.

Etter hvert som dyret vokser dannes det nye kamre og dyret lever i det ytterste. Kamrene er forbundet med en tynn, trådformet forlengelse av bakkroppen som både tjener som feste i skallet og som utskiller nitrogengass, som fyller kamrene. Det gir dyrene en viss oppdrift som svømmeblæren hos fisk.

Perlebåtene mangler blekkpose, har et stort antall korte tentakler uten sugeskåler, og har fire gjeller.

Utbredelse

Perlebåter er primitive, skallbærende blekkspruter som lever i Det indiske hav og Stillehavet. De holder til på 100 – 600 meters dyp. Det er bare kjent seks arter, hvorav Nautilus pompilius er den mest kjente.

Dette er de siste nålevende representantene for en stor gruppe arter av blekkspruter, nautiloideer. De utviklet seg nesten eksplosjonsaktig og var vidt utbredt i tidligere geologiske perioder helt fra kambrium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg