Man kan også skille mellom goder avhengig av hvordan nytten avhenger av konsumet av andre goder.
Goder som man har større nytte av dersom man også har et høyt forbruk av et annet gode, kalles komplementariteter. Et ekstremt eksempel kan være høyresko og venstresko: En høyresko gjør ingen nytte for seg uten en venstresko. Krysspriselastisiteten for komplementære goder vil derfor være negativ: Hvis prisen på venstresko stiger, vil etterspørselen etter høyresko synke, fordi etterspørselen etter venstresko synker, og høyresko dermed gir konsumenten mindre nytte.
Goder som relativt enkelt kan erstatte hverandre, kalles for substitutter. Dette er varer som oppfyller det samme eller lignende behov for konsumentene, og som lett kan erstatte hverandre. Eksempelvis kan nøtter og potetgull være substitutter – de oppfyller i mange tilfeller det samme behovet.
Substitutter har positiv krysspriselastisitet: Hvis prisen på nøtter stiger, stiger etterspørselen etter potetgull, fordi konsumentene bytter ut noe av konsumet av nøtter med potetgull, som nå har blitt relativt billigere.
Oppsummert kan goder deles i ulike grupper avhengig av om de har positiv eller negativ priselastisitet, inntektselastisitet eller krysspriselastisitet:
-
Normale goder har negativ priselastisitet og positiv inntektselastisitet
-
Giffen-goder har positiv priselastisitet
-
Mindreverdige goder har negativ inntektselastisitet
-
Komplementære goder har negativ krysspriselastisitet
-
Substituttgoder har positiv krysspriselasisitet
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.