Rød fluesopp

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Rød fluesopp er en av våre vanlige giftige sopper. Den hører til gruppen skivesopp i rekken stilksporesopp

10–25 cm høy skivesopp med en 10–20 cm bred, klebrig hatt, fint radiært stripet. Hattfargen varierer fra gulrød til skarpt rød, med hvite, vorteliknende flekker (rester etter ytre hylle). Hvite skiver. Stilken er hvit, med kraftig knoll nederst som er besatt med skjellkranser (rest av ytre hylle). Hengende, hvit ring (rester etter indre hylle) med gulhvite skjell ytterst. Rød fluesopp vokser i løv- og barskog, særlig under bjørk. Vanlig over hele landet. Danner mykorrhiza.

Rød fluesopp er giftig og gir sterke magesmerter og brekninger, og kan dessuten gi hallusinasjoner. Den inneholder ibotensyre, muskimol og muskazon, som aktive prinsipp. Det siste har gjort at rød fluesopp har blitt brukt som rusmiddel i enkelte kulturer, deriblant i Sibir.

Det er mange myter omring rød fluesopp: Det er blitt sagt at vikingenes berserkgang skyldtes inntak av rød fluesopp, men det finnes ikke belegg for dette, og myten oppsto hos en svensk prest på 1700-tallet som hadde lest om fluesoppkultuser i Sibir og prøvde å forklare det som sto i sagaene om berserkgang på bakgrunn av dette. En annen myte er at den gamle indiske gudeplanten "Soma" fra eposet Rig Veda skulle være fluesopp. Også her savnes belegg ut over de flertydige beskrivelsene av "Soma" i nevnte epos. At den moderne julenissen skulle ha egenskaper som peker i retning av fluesoppkultus, er en ny og besnærende myte. Men ingen ting tyder på at de som skapte forestillingen om julenissen, pipa, sekken og reinsdyrene hadde noen peiling på beretningene fra Sibir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.