Rød fluesopp (Amanita muscaria).

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Rød fluesopp er en av våre vanlige giftige sopper. Den hører til slekten fluesopper i rekken stilksporesopp

Rød fluesopp er en 10–25 cm høy skivesopp med en 10–20 cm bred, klebrig hatt, som er fint radiært stripet. Hattfargen varierer fra gulrød til skarpt rød, med hvite, vorteliknende flekker (rester etter ytre hylle eller hylster). Skivene under hatten er hvite. Stilken er hvit, med kraftig knoll nederst som er dekket med skjellkranser (rest av ytre hylle eller hylster). Stilken har dessuten en hengende, hvit ring (rester etter indre hylle eller hylster).

Rød fluesopp vokser i løv- og barskog, særlig under bjørk. Den danner sopprot med mange slags trær, ofte bjørk eller gran. Soppen er vanlig over hele landet. 

Rød fluesopp er giftig og gir sterke magesmerter og brekninger, og kan dessuten gi hallusinasjoner. Den inneholder ibotensyre, muskimol og muskazon, som aktive prinsipp. Det siste har gjort at rød fluesopp har blitt brukt som rusmiddel i enkelte kulturer, deriblant i Sibir, hvor sjamanene inntok soppen for å komme i transe.

Det er mange myter omring rød fluesopp. Det er blitt sagt at vikingenes  bersekgang skyldtes inntak av rød fluesopp, men det finnes ikke belegg for dette. Myten oppsto hos en svensk prest på 1700-tallet som hadde lest om fluesoppkultuser i Sibir og prøvde å forklare det som sto i sagaene om berserkgang på bakgrunn av dette.

En annen myte er at den gamle indiske gudeplanten «Soma» fra eposet Rigveda skulle være fluesopp. Også her savnes belegg ut over de flertydige beskrivelsene av «Soma» i nevnte epos (les mer om soma).

Noen hevder at den moderne julenissen skulle ha egenskaper som peker i retning av fluesoppkultus, noe, som lik vikingene, skulle ha sin rot i lesning om soppkultusene i Sibir. Men ingen ting tyder på at de som skapte forestillingen om julenissen kjente til historiene fra Sibir. Så da står bare igjen at julenissen er kledd i rødt og hvitt - som fluesoppen.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Amanitaceae
Slekt Fluesopper Amanita
Art Rød fluesopp A. muscaria

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.