rød fluesopp

Rød fluesopp (Amanita muscaria).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rød fluesopp er en av våre vanlige giftige sopper. Den hører til slekten fluesopper i rekken stilksporesopper.

Faktaboks

Også kjent som
Amanita muscaria

Beskrivelse

Rød fluesopp er en 10–25 centimeter høy skivesopp med en 10–20 centimeter bred, klebrig hatt, som er fint radiært stripet. Hattfargen varierer fra gulrød til skarpt rød, med hvite, vortelignende flekker (rester etter ytre hylle eller hylster). Skivene under hatten er hvite. Stilken er hvit, med kraftig knoll nederst som er dekket med skjellkranser (rest av ytre hylle eller hylster). Stilken har dessuten en hengende, hvit ring (rester etter indre hylle eller hylster).

Utbredelse

Rød fluesopp vokser i løv- og barskog, særlig under bjørk. Den danner sopprot med mange slags trær, ofte bjørk eller gran. Soppen er vanlig over hele landet.

Giftighet

Rød fluesopp er giftig og gir sterke magesmerter og brekninger, og kan dessuten gi hallusinasjoner. Den inneholder ibotensyre, muskimol og muskazon, som aktive prinsipp. Det siste har gjort at rød fluesopp har blitt brukt som rusmiddel i enkelte kulturer, deriblant i Sibir, hvor sjamanene inntok soppen for å komme i transe.

Myter

Det er mange myter omring rød fluesopp. Det er blitt sagt at vikingenes berserkgang skyldtes inntak av rød fluesopp, men det finnes ikke belegg for dette. Myten oppsto hos en svensk prest på 1700-tallet som hadde lest om fluesoppkultuser i Sibir og prøvde å forklare det som sto i sagaene om berserkgang på bakgrunn av dette.

En annen myte er at den gamle indiske gudeplanten «Soma» fra eposet Rigveda skulle være fluesopp. Også her savnes belegg ut over de flertydige beskrivelsene av «Soma» i nevnte epos (les mer om soma).

Noen hevder at den moderne julenissen skulle ha egenskaper som peker i retning av fluesoppkultus, noe som lik vikingene skulle ha sin rot i lesning om soppkultusene i Sibir. Men ingen ting tyder på at de som skapte forestillingen om julenissen kjente til historiene fra Sibir. Da står vi bare igjen med julenissen som er kledd i rødt og hvitt – som fluesoppen.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Amanitaceae
Slekt Fluesopper Amanita
Art Rød fluesopp Amanita muscaria

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg