soma

Artikkelstart

Soma var i vedisk tradisjon navnet på en eller flere planter, på en saft som ble presset fra plantene og brukt i ritualer, og på en guddommelig personifisering av saften, guden Soma. Saften ga en rus, antakelig av psykedelisk karakter. I den indiske materia medica blir rundt 20 forskjellige planter kalt soma.

Faktaboks

Uttale
sˈoma
Etymologi

Den vanligste effekten av å drikke soma, slik det beskrives i hinduismens tekster, er våkenhet og poetisk inspirasjon, mot, kraft, sunnhet og visdom.

Guden Indra er kjent for å drikke store mengder soma. Indra skal ha drukket store mengder soma før han drepte det kosmiske monsteret Vritra, hans viktigste heltedåd, ifølge vedisk religion.

Soma som navnet på en gud som personifiserte soma-drikken, er hyppig nevnt i Rigveda. De tre gudene med flest hymner tilegnet seg i Rigveda er gudene Indra, Agni og Soma. Alle hymnene i Rigvedas niende bok er tilegnet soma. Soma er noen ganger identifisert med månen.

I den iranske før-islamske tradisjonen ble soma kalt haoma.

Soma utviklet seg i hinduismens mytologi til en udødelighetsdrikk kalt amrita, som ble utvunnet av gudenes kjerning av det kosmiske havet. Hinduismens største festival, kumbha mela, som avholdes hvert tredje år, er forbundet med denne myten som på 1900-tallet ble forbundet med fire byer, Prayag, Haridwar, Nasik og Ujjain, som hver mottok en dråpe av udødelighetsdrikken.

I noen yogatradisjoner er amrita en væske som kan utvinnes i hodet ved hjelp av en yogaøvelse der tungen presses bak i munnen til ganen.

I vedisk religion var det hele syv soma-ritualer: agnishtoma, atyagnishtoma, ukhtya, ṣodashin, vajapeya, atirata og aptoryama. Soma tilberedes fremdeles, men sjelden, av brahmin-prester til bruk i soma-ritualer.

I århundrer har planter brukt til soma blitt regnet som erstatning for den egentlige soma-planten. Allerede i Brahmaṇa-tekstene fra 800 fvt. blir mange planter nevnt som soma-erstatninger. Planten sarcostemma brevistigma er mest vanlig i dag.

Matthew Clark (2017) har foreslått at soma aldri var én plante, men var en kombinasjon av flere planter alt etter hvilke som var tilgjengelige.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Clark, Matthew. 2017. The Tawny One: Soma, Haoma and Ayahuasca. London/New York: Muswell Hill Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg