Arbeid for å fremme psykisk helse og å hjelpe innbyggere som har psykiske lidelser, utgjør en stor del av kommunenes helse og omsorgstjenester og sosiale tjenester. De oppgavene kommunene har ansvaret for omtales gjerne som psykisk helsearbeid. Derimot kalles tilbudet om undersøkelse, diagnostisering og behandling (frivillig eller under tvang) fra spesialisthelsetjenesten gjerne psykisk helsevern.
Kommunalt psykisk helsearbeid handler mye om habilitering og rehabilitering av brukere med individuelle målsettinger som ofte nedtegnes i en individuell plan. Dette arbeidet omfatter oppgaver som koordinering av tilbudet og oppfølging av personer før, under og etter endt opphold ved sykehus, fengsel og bokollektiver eller lignende behandlingsinstitusjoner for rus- og psykiske lidelser. Det omfatter også hjelp og tiltak som anskaffelse av egnet bolig, bokollektiv, døgnbemannet bolig, eller plass i egnet institusjon, og oppfølging i bolig, oppsøkende tjenester med psykososial støtte, råd og veiledning, aktivisering til arbeid eller meningsfylte aktiviteter. Noen tjenester kommer i tillegg til de tradisjonelle helse- og omsorgstjenester i kommune.
Helse- og omsorgstjenester for personer med psykiske problemer omfavner praktisk bistand, opplæring i egen hjem, oppfølging og individuelle samtaler, administrering av medisiner og døgnkontinuerlig tjenester i egne tilrettelagte (psykiatri) boliger. Disse tjenestene tilbys av kommunene selv og ofte organisert under helse- og omsorgs-etat.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.