Storpudel pseudogravid
Pseudogravid storpuddel med tydelige spener
Storpudel pseudogravid
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Pseudograviditet er en normal tilstand som opptrer etter løpetiden hos hundetisper uavhengig av om de er blitt befruktet. Tilstanden forekommer også hos andre arter i hundefamilien som ulv og rev.

Faktaboks

Uttale
psˈeudograviditet
Etymologi
av pseudo- fra gresk: falsk, ikke ekte (cyesis – fra gresk: drektighet)
Også kjent som

innbilt svangerskap, innbilt drektighet, pseudocyese, innbilt graviditet, falsk drektighet, nervøs laktasjon, fantomdrektighet

Pseudograviditet kalles ofte innbilt svangerskap eller innbilt drektighet (drektighet brukes om hunder og andre pattedyr). Det regnes som et fysiologisk fenomen hos hunder. Pseudograviditet opptrer 45–60 dager etter løpetiden i den fasen som kalles metøstrus. Tilstanden sammenfaller omtrent med tiden da en tispe som ble paret og som ble drektig, ville født sine valper.

Hos hundetisper og tispene hos andre dyr i hundefamilien er pseudograviditet til stede selv om dyret ikke ble paret. Hos andre pattedyrarter som har såkalt indusert eggløsning, altså at eggløsning utløses i forbindelse med paringen, kan pseudograviditet oppstå hvis hunnen blir paret, men uten å bli befruktet. Katt har indusert eggløsning. Pseudograviditeten etter en paring som ikke resulterte i befruktning kan vare fra 35-70 dager hos katt.

Det er individuelle forskjeller mellom hundetisper når det gjelder grader av symptomer på pseudograviditet. Hvorfor noen tisper utvikler sterkere symptomer enn andre og at symptomene kan variere fra løpetidssyklus til syklus, er lite undersøkt. Pseudograviditet kan også utvikles etter fjerning av eggstokkene (sterilisering eller kastrering) dersom inngrepet ble foretatt mens hundetispen var i metøstrus.

Symptomer

Pseudogravid Bedlington terrier tispe
Pseudogravid Bedlington terrier tispe med stort jur og tydelige spener
Pseudogravid Bedlington terrier tispe
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Dvergdachs pseudogravid tispe med melkesekret
Melkesekret i en spene hos en dvergdachs som er pseudogravid
Dvergdachs pseudogravid tispe med melkesekret
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Noen ganger er symptomene tydelige og til dels plagsomme for både hundetispen og eieren. Andre ganger er symptomene svake. Symptomene er de samme som hvis tispen hadde vært drektig med vektøkning, vekst av jur og spener. Mange tisper endrer også adferden. Mest typisk er såkalt morsadferd (maternal adferd). Morsadferd vil si at tispen starter å bygge hi eller rede og en liggeplass der fødselen og ammingen kan skje. Noen ganger bærer de rundt på gjenstander som simulerer valper. Det kan være dukker, bamser, leker eller tøfler. I tillegg til forstørret jur kan det være varierende mengde melkelignende væske i pattene. Tispene kan bli rastløse og irritable, og få økt bukomfang. Sjeldnere ser vi nedsatt matlyst og oppkast. De kliniske tegnene er selvbegrensende og forsvinner vanligvis etter 2–3 uker.

Tilstanden kan vare lenger hvis juret blir tømt av valpene til en annen hundetispe som nylig har født valper, eller det kan være kattunger eller tispen selv som tømmer juret for melk.

Av og til kan det oppstå akutt jurbetennelse (mastitt) under melkesekresjonsperioden ved pseudograviditet.

Årsak

Storpuddel, pseudogravid som amme for en annen tispe sine valper
Pseudogravid tispe som «amme» for en annen tispe sine valper
Storpuddel, pseudogravid som amme for en annen tispe sine valper
Av .

Det er hormonelle årsaker til pseudograviditet hos tisper. De samme normale hormonendringene som skjer hos hundetisper under drektigheten opptrer også ved pseudograviditet. Gule legemer i eggstokkene blir dannet etter eggløsningen under løpetiden og de produserer kjønnshormonet progesteron. Progesteronnivået i blodet synker på slutten av drektigheten når fødselen nærmer seg fordi de gule legemene tilbakedannes. Samtidig med reduksjonen av progesteron stiger nivået av hormonet prolaktin i blodet. Prolaktin stimulerer melkeproduksjonen og den maternale adferden.

Det er uvanlig hos pattedyr at hormonbildet hos både drektige og ikke drektige hunder er ganske likt, og det er en særegenhet som skiller dyr i hundefamilien fra mange andre dyr. Hos drektige hundetisper er prolaktinnivået før fødsel høyere enn under innbilt drektighet, og derfor har alle tisper melk i spenene når de føder. Det er ikke alltid tilfelle hos alle pseudogravide tisper.

Begrepet innbilt svangerskap eller pseudograviditet er egentlig noe misvisende. Symptomene ved innbilt svangerskap dreier seg like mye om innbilt fødsel med melkeproduksjon.

Årsakene til hvorfor hundefamilien har utviklet en slik reproduksjonsbiologi vet vi ikke sikkert. Vi antar at evolusjonen hos flokkdyr som ulv og hund, har selektert tisper til å bli løpetidsmessig synkronisert. Det vil si at tisper som lever i samme flokk, eller bor i samme husstand, kommer i løpetid samtidig hver gang. Dersom en tispe i flokken blir drektig og føder et valpekull, så vil en annen i flokken, for eksempel søsteren til moren til kullet bli innbilt drektig. Den innbilte drektigheten skjer da samtidig med at den drektige tispen føder. Da kan tanten overta omsorg og ammingen av valpene når en sulten mor er ute av hiet på jakt etter føde. Selv om en vanlig familiehund ikke må ut å jakte mat for å kunne fôre valpene og seg selv, er den medfødte egenskapen fortsatt tilstede hos familiehunder.

Behandling

Noen eiere synes det er plagsomt å ha en pseudogravid tispe i huset, og de lurer på om det finnes behandling. Det er vanligvis ikke nødvendig. De fleste tisper har milde symptomer som går over i løpet av noen uker av seg selv. Hvis symptomene varer i mer enn 2–3 uker kan behandling være aktuelt. En kan forsøke å redusere fôrmengden, og øke aktiviteten til tispen, eller å avlede tispen fra maternal adferd. Noen ganger er det nødvendig å hindre tispen å tømme juret for melk, eller holde vekk andre dyr som dier den innbilt drektige tispen. Medisinsk behandling i form av såkalte dopaminagonister, slik som kabergolin, kan forsøkes blant annet for å redusere melkeproduksjonen.

Sterilisering i form av fjerning av eggstokkene vil stoppe kilden til progesteron og prolaktin og hindre pseudograviditet. I Norge er det forbudt å kastrere hunder (dyrevelferdsloven) med mindre det foreligger en veterinærmedisinsk indikasjon som bedrer hundens helse eller velferd eller en spesiell bruksgrunn. Pseudograviditet hos hundetisper forekommer normalt, og representerer vanligvis ikke en slik indikasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg