jur

Jur hos ku (storfe) med fire spener.
Jur
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Jur er melkekjertler hos pattedyr. Blant husdyr er det variasjon i antallet jur fra dyr til dyr: kuen har fire atskilte kjertler, sau, geit og hest har to, mens grisen har 10–14 og hunden har ti.

Melkeproduksjon

Hver jurkjertel munner ut i en tappformet brystvorte, spenen, som hos de fleste husdyrarter har én kanal (to til tre kanaler hos hest). Melken dannes i i små blærer som kalles melkealveoler og som munner ut i de fineste melkegangene. Det er cellene i veggen (epitel) til melkealveolene som produserer melken.

De små melkegangene samles i større melkeganger som leder melken inn i melkekammeret, et hulrom i kjertelen. Melkekammeret er meget stort hos geit, relativt mindre hos ku. Mellom melkekammeret og spenens hulrom ligger det en slimhinnefold, Fürstenbergs rosett, som fungerer som stoppventil mellom hver melking eller suging.

Nedgivning av melken utløses ved en nevrohormonell refleks med frigjøring av hormonet oksytocin fra hypofysens baklapp. Refleksen utløses ved suging eller ved massasje av juret. Oksytocinet fremkaller sammentrekning av de glatte muskelcellene, kurvcellene, som omgir melkealveolene som et nettverk. Melken presses da gjennom melkegangene og inn i melkekammeret. Samtidig avslappes Fürstenbergs rosett, og melken strømmer inn i spenens hulrom. Herfra avgis så melken lett ved suging eller ved melking med hånd eller maskin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg