Sterilisering er å frata et individ evnen til forplantning.

Faktaboks

Uttale
sterilisˈering
Etymologi
av steril
Også kjent som
sterilisasjon

Husdyrsterilisering

Hos husdyr foregår sterilisering enten ved at kjønnskjertlene fjernes (kastrering), eller (hos hanndyr) ved knusing av sædstrengen og parallelt forløpende nerver og blodkar. Ved sistnevnte inngrep vil testiklene etter en tid degenerere på grunn av manglende blodforsyning. Sterilisering av hanndyr er en betingelse for at de kan slippes på fellesbeite etter en viss alder.

Insektsterilisering

Radioaktiv eller kjemisk sterilisering for å utrydde skadeinsekterfra visse områder har fått stor betydning i moderne insektforskning. Metoden bygger på fabrikkmessig masseproduksjon og sterilisering ved bestråling, fortrinnsvis av hannene. De slippes ut i kolossale mengder, det vil si i større antall enn den naturlige bestanden i området. Paring med normale hunner vil ikke gi avkom, og bestanden reduseres. Fortsetter utslippet lenge nok, fører det til hel utryddelse.

Det første vellykkede resultatet ble oppnådd på øya Curaçao i 1954 mot en amerikansk flueart (screw-worm), som var en ren landeplage for kveget. Senere er det også oppnådd gode resultater i USAs sørstater og i middelhavslandene mot visse fruktfluer. Metoden krever årelang forskning, stor økonomisk investering, og arten må egne seg for masseformering og sterilisering slik at den seksuelle atferd og de allmenne livsfunksjoner ikke forstyrres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg