perthitt

Artikkelstart

Perthitt er en alkalifeltspat (kalinatronfeltspat) som er avblandet slik at små lameller eller årer av natronfeltspat (albitt) ligger i en grunnmasse av kalifeltspat (vanligvis mikroklin). En slik avblanding skjer ved avkjøling, idet en opprinnelig homogen feltspat som er stabil ved høyere temperatur, går over i to forskjellige feltspatfaser ved synkende temperatur.

Faktaboks

Uttale
perthˈitt
Etymologi

etter Perth, Canada

Typer

Antiperthitt har lameller av kalifeltspat (vanligvis ortoklas) i en grunnmasse av natronfeltspat (se plagioklasrekken fra albitt til andesin). Mesoperthitt har omtrent like store mengder av de to fasene.

Avblandingslamellene kan være av forskjellig form (for eksempel flekkperthitt, filmperthitt, åreperthitt) og kan også ha forskjellig størrelse. I en makroperthitt er den natriumrike fasen synlig med det blotte øye (vanlig i mikroklinperthitt fra granittpegmatitter). En mikroperthitt har mikroskopiske lameller og en kryptoperthitt har submikroskopiske lameller som bare kan oppdages i elektronmikroskopet eller ved røntgenundersøkelse.

Fargespill

I feltspater med submikroskopiske lameller kan det ved interferens opptre et vakkert fargespill. Dette kan ses i forskjellige typer av månestein og i anortoklas i larvikitt). Også hos plagioklasenefeltspatene kan det forekomme avblanding. Peristeritt er en slik avblandet feltspat med submikroskopiske lameller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg