Perthitt, (etter Perth, Canada), en alkalifeltspat (kalinatronfeltspat) som er avblandet slik at små lameller eller årer av natronfeltspat (albitt) ligger i en grunnmasse av kalifeltspat (vanligvis mikroklin). En slik avblanding skjer ved avkjøling, idet en opprinnelig homogen feltspat som er stabil ved høyere temperatur, går over i to forskjellige feltspatfaser ved synkende temperatur.

Antiperthitt er en variant med lameller av kalifeltspat (vanligvis ortoklas) i en grunnmasse av natronfeltspat (plagioklasrekken fra albitt til andesin). Mesoperthitt har omtrent like store mengder av de to fasene.

Avblandingslamellene kan være av forskjellig form (f.eks. flekkperthitt, filmperthitt, åreperthitt) og kan også ha forskjellig størrelse. I en makroperthitt er den natriumrike fase synlig med det blotte øye (vanlig i mikroklinperthitt fra granittpegmatitter); en mikroperthitt har mikroskopiske lameller og en kryptoperthitt har submikroskopiske lameller som bare kan oppdages i elektronmikroskopet eller ved røntgenundersøkelse.

I feltspater med submikroskopiske lameller kan det ved interferens opptre et vakkert fargespill (forskjellige typer av månestein; anortoklas i larvikitt). Også hos plagioklasenefeltspatene kan det forekomme avblanding; peristeritt er en slik avblandet feltspat med submikroskopiske lameller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.