Personlighetstest, undersøkelsesmetode som tar sikte på å kartlegge (beskrive) personlighet. Mest brukt er spørreskjemaer; de fleste bygger på beskrivelser av personlighetstrekk. Projektive tester er nærmere knyttet til psykoanalytisk teori.

De fire mest brukte spørreskjemaene for å beskrive hele personligheten er:

  1. Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI)
  2. Eysenck Personality Questionnaire (EPQ)
  3. Costa-McCrae's Neuroticism-Extroversion-Openness-Personality Inventory (NEO-PI) 
  4. Cloninger's Tridimensional Personality Questionnaire (TPQ)

Det finnes også personlighetstester kun beregnet for avgrensede personlighetstrekk (for eksempel spenningssøkende). Andre personlighetstester baserer seg på hvordan personen oppfatter og forholder seg til ustrukturerte sanseinntrykk eller bilder, såkalte projektive tester. Disse testene sikter gjerne på å avdekke de mer skjulte sider av personligheten.

Personlighetstester brukes i psykiatri for å forstå samspillet mellom person og miljø og bedre kunne tilrettelegge behandling. Personlighetstester brukes også i utvelgelse av personer til bestemte yrker eller posisjoner (for eksempel ledere) som krever bestemte egenskaper. Korrekt bruk av personlighetstester krever betydelig klinisk og teoretisk kunnskap både om personlighet generelt og om testene spesielt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.